Szmórowónô kapùsta/szmurowana kapusta/duszona kapusta na wędzonce
03.06.2018
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2011-02-15 W kategorii Gotowe dania i potrawy W województwie woj. pomorskim
Wygląd:
Jednolita masa z widocznymi włóknami kapusty. Na przekroju masa kapuściana z kawałkami słoniny lub boczku.
Kształt:
Przyjmuje kształt naczynia, w którym jest podana.
Rozmiar:
W zależności od naczynia.
Barwa:
Jasnożółty kolor kapusty z ciemniejszymi kawałkami boczku przesmażonego lub słoniny.
Konsystencja:
Miękka, kleista.
Smak:
Smak i zapach gotowanej kapusty z przesmażoną słoniną lub boczkiem wędzonym, lekko kwaskowaty.
Dodatkowe Informacje:
Tradycja:
Bardzo popularnym warzywem uprawianym w gospodarstwach kaszubskich była kapusta. Przygotowywano z niej nie tylko różnego rodzaju zupy np. parzybrodę czy kapuśniak, ale także dania główne jak kapustę duszoną na wędzonce. Danie to było bardzo pożywne, szybkie i tanie, co miało wpływ na jego popularność na terenach Borów Tucholskich. Kiszoną kapustę zalewano wodą i gotowano, początkowo bez przykrycia około 10 min. Następnie kapustę przykrywano i gotowano do miękkości. Na patelni podsmażano pokrojoną w drobną kostkę wędzoną słoninę lub boczek razem z cebulą. Następnie boczek i cebulę dodawano do kapusty razem z przyprawami takimi jak: sól, pieprz, ziele angielskie, listek laurowy i gotowano przez kilka minut. Kapustę można było zagęścić zasmażką z mąki, tłuszczu wieprzowego i wody.
- Ostatnia modyfikacja:
- 02.07.2018 22:12 administrator gov.pl
- Pierwsza publikacja:
- 02.07.2018 22:12 administrator gov.pl