W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Szmórowónô kapùsta/szmurowana kapusta/duszona kapusta na wędzonce

03.06.2018

Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2011-02-15 W kategorii Gotowe dania i potrawy W województwie woj. pomorskim

Wygląd:

Jednolita masa z widocznymi włóknami kapusty. Na przekroju masa kapuściana z kawałkami słoniny lub boczku.

Kształt:

Przyjmuje kształt naczynia, w którym jest podana.

Rozmiar:

W zależności od naczynia.

Barwa:

Jasnożółty kolor kapusty z ciemniejszymi kawałkami boczku przesmażonego lub słoniny.

Konsystencja:

Miękka, kleista.

Smak:

Smak i zapach gotowanej kapusty z przesmażoną słoniną lub boczkiem wędzonym, lekko kwaskowaty.

Dodatkowe Informacje:

Tradycja:

Bardzo popularnym warzywem uprawianym w gospodarstwach kaszubskich była kapusta. Przygotowywano z niej nie tylko różnego rodzaju zupy np. parzybrodę czy kapuśniak, ale także dania główne jak kapustę duszoną na wędzonce. Danie to było bardzo pożywne, szybkie i tanie, co miało wpływ na jego popularność na terenach Borów Tucholskich. Kiszoną kapustę zalewano wodą i gotowano, początkowo bez przykrycia około 10 min. Następnie kapustę przykrywano i gotowano do miękkości. Na patelni podsmażano pokrojoną w drobną kostkę wędzoną słoninę lub boczek razem z cebulą. Następnie boczek i cebulę dodawano do kapusty razem z przyprawami takimi jak: sól, pieprz, ziele angielskie, listek laurowy i gotowano przez kilka minut. Kapustę można było zagęścić zasmażką z mąki, tłuszczu wieprzowego i wody.

Informacje o publikacji dokumentu
Ostatnia modyfikacja:
02.07.2018 22:12 administrator gov.pl
Pierwsza publikacja:
02.07.2018 22:12 administrator gov.pl
{"register":{"columns":[]}}