W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Szynka w cieście

03.06.2018

Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2008-04-01 W kategorii Produkty mięsne W województwie woj. pomorskim

Wygląd:

Kawałek szynki przykryty płachtą z ciasta i zapieczony, charakterystyczny dla szynki, ciasto okrywające szynkę lekko brązowe, po zdjęciu okrywy z ciasta mięso jest rumiane i soczyste

Kształt:

Owalny, charakterystyczny dla tej części mięsa

Rozmiar:

Uzależniona od wagi tucznika. Średnio około 4-7 kg

Barwa:

Skórka szynki zarumieniona, na przekroju ciemnoróżowa

Konsystencja:

Sprężysta, soczysta

Smak:

Charakterystyczny dla mięsa pieczonego z wyraźnym posmakiem i zapachem czosnku z dodatkiem przypraw

Dodatkowe Informacje:

Tradycja:

Przepis na szynkę w cieście pochodzi ze zbiorów rodzinnych i funkcjonuje w tej rodzinie od wielu lat. Szynkę tę przyrządzały gospodynie z rodu pochodzącego z Tarnopola. W ustnych przekazach otrzymywały go kolejne pokolenia.

Informacje o publikacji dokumentu
Ostatnia modyfikacja:
02.07.2018 22:21 administrator gov.pl
Pierwsza publikacja:
02.07.2018 22:21 administrator gov.pl
{"register":{"columns":[]}}