W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Twaróg z Kujaw i Ziemi Dobrzyńskiej

03.06.2018

Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2013-07-31 w kategorii Produkty mleczne w woj. kujawsko-pomorskim.

Twaróg z Kujaw i Ziemi Dobrzyńskiej

Wygląd:

Jednolita, zwarta masa twarogowa w całej objętości produktu.

Kształt:

W kształcie prostopadłościanu, kostki (krajanka) lub spłaszczonego stożka (klinek).

Rozmiar:

Krajanka o masie netto 600-1000 g, klinek o masie netto 300-600 g.

Barwa:

Biała do lekko kremowej.

Konsystencja:

Zwarta, jednolita, miękka i wilgotna w dotyku, łatwa do krojenia nożem.

Smak:

Lekko kwaśny, łagodny, czysty.

Tradycja:

Gospodarstwa wiejskie na Kujawach w XIX oraz na początku XX wieku, oprócz upraw zajmowały się także przetwórstwem i konserwacją produktów spożywczych. Gospodynie przerabiały produkty zbożowe, produkty mleczne, mięso, owoce i warzywa. Własnoręcznie wyrabiany nabiał był głównym składnikiem pożywienia. Twaróg z Kujaw i Ziemi Dobrzyńskiej przygotowuje się wyłącznie z mleka krowiego z dodatkiem czystych kultur bakterii mlekowych. Dawniej „ser wyrabiany był z owarzonego na cieple mleka zsiadłego. Po owarzeniu wkładało się twaróg do płóciennego woreczka w kształcie serca lub trójkąta i umieszczano w specjalnej prasie do odciskania serwatki. Na Kujawach znane są dwa rodzaje pras: pionowa i pozioma. Prasa pionowa składa się z dwóch deseczek umocowanych pionowo w specjalnym stołeczku, a po bokach wkładało się trójkątne kliny, które wbijane coraz głębiej, wyciskały z twarogu serwatkę. Prasa pozioma złożona była z dwóch poziomo, równolegle ułożonych desek. Przez końce tych desek przechodziły metalowe śruby, które dociskały deski w celu odciśnięcia serwatki. Wysuszony w ten sposób ser jadło się w postaci krojonych plastrów, najczęściej z chlebem” (D. Kalinowska, „Tradycyjne pożywienie ludowe na Kujawach”, Włocławek 2002). Receptura twarogu nie zmieniła się, jedynie obecnie częściej wykorzystywana jest prasa pozioma. Po wyprasowaniu twaróg krojony jest ręcznie i zawijany w arkusze pergaminowe. Twaróg z Kujaw i Ziemi Dobrzyńskiej występuje w formie krajanki – kostki w kształcie prostopadłościanu i w formie klinku – spłaszczonego stożka. Jest on tradycyjnym, popularnym twarogiem wytwarzanym od lat na Kujawach i Ziemi Dobrzyńskiej. Twaróg ten był wielokrotnie nagradzany za swój niepowtarzalny smak i wysoką jakość.

Informacje o publikacji dokumentu
Ostatnia modyfikacja:
21.09.2018 12:58 Sławomir Mucha
Pierwsza publikacja:
21.09.2018 12:58 Sławomir Mucha
{"register":{"columns":[]}}