W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Udziec barani z owcy pomorskiej z czosnkiem

03.06.2018

Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2007-02-22 W kategorii Produkty mięsne W województwie woj. pomorskim

Wygląd:

Udziec z kością ok.1,5-2,5 kg. Zewnętrzna skórka udźca obrumieniona. Na przekroju lekko różowy, soczysty.

Kształt:

Kształt udźca.

Rozmiar:

W zależności od wieku zwierzęcia (4-8 miesięcy) – na ogół 1,5-2,5 kg.

Barwa:

Barwa zewnętrzna rumiana, na przekroju lekko różowa.

Konsystencja:

Miękka, krucha, elastyczna, soczysta.

Smak:

Delikatny, ziołowy.

Dodatkowe Informacje:

Tradycja:

Mięso do wyrobu udźca baraniego z owcy pomorskiej pochodzi z owcy rasy pomorskiej, hodowanej we własnym gospodarstwie, biorącym udział w programie rolno-środowiskowym – zachowanie ras genetycznych. Hodowla w gospodarstwie prowadzona jest od 1978 roku. Owce wypasają się swobodnie na pastwisku.

Informacje o publikacji dokumentu
Ostatnia modyfikacja:
02.07.2018 22:21 administrator gov.pl
Pierwsza publikacja:
02.07.2018 22:21 administrator gov.pl
{"register":{"columns":[]}}