W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Wajecznica / smażylnica, czyli jajecznica po cieszyńsku

03.06.2018

Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2008-02-01 W kategorii Gotowe dania i potrawy w województwie śląskim

Wygląd:

Jajecznica jest gęsta, mocna smażona (nie leje się).

Kształt:

Nieregularny, z kawałkami słoniny i krojonego szczypiorku.

Rozmiar:

Wielkość zależała od ilości zużytych jaj, a także zależała od ilości biesiadników.

Barwa:

Kolor żółty, z jasno brązową wędzonką i świeżym zielonym szczypiorkiem.

Konsystencja:

Jajecznica jest gęsta, nie mogła się rozlać na kromce chleba (tak była podawana).

Smak:

Smak i zapach świeżych smażonych jajek z nutką wędzonki i świeżego szczypiorku.

Dodatkowe Informacje:

Tradycja:

W Cieszyńskim na potrawę zwaną potocznie jajecznicą mówi się „wajecznica”. Potrawa ma także dwa inne znane określenia: jajeczniki – w Goleszowie, a w Istebnej – smażylnica. Jajecznica podawana była z okazji Zielonych Świątków i na niedzielne śniadania. Do dzisiaj gospodynie z okolic Ustronia, Goleszowa czy Wisły smażą jajecznicę na wolnym powietrzu dla całej rodziny i zaproszonych gości z okazji Zielonych Świątków.

Informacje o publikacji dokumentu
Ostatnia modyfikacja:
02.07.2018 21:57 administrator gov.pl
Pierwsza publikacja:
02.07.2018 21:57 administrator gov.pl
{"register":{"columns":[]}}