W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Wątrobianka (Léberka)

03.06.2018

Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2009-12-21 W kategorii Produkty mięsne W województwie woj. pomorskim

Wygląd:

Léberka w osłonce naturalnej - jelita wieprzowe proste lub krzyżówkowe. Osłonki na końcach zawiązane przędzą. Na przekroju kremowe plastry owalne lub okrągłe.

Kształt:

Kształt okrągły lub prosty, niekiedy falbankowy. Na przekroju plastry owalne lub okrągłe.

Rozmiar:

Zwinięte w kółko jelito, którego średnica wynosi ok. 10-13 cm lub baton o długości 28 cm.

Barwa:

Barwa zewnętrzna beżowo-brązowa (miodowa), na przekroju jasnobeżowa z widocznymi listkami majeranku.

Konsystencja:

Miękka masa.

Smak:

Smak delikatny, charakterystyczny dla wątrobianki z wyczuwalnym smakiem wątroby, majeranku i cebuli.

Dodatkowe Informacje:

Tradycja:

Świniobicie na Kaszubach odbywało się zwykle dwa razy do roku - na Boże Narodzenie i Wielkanoc. Znaczną część mięsa, zwłaszcza ze świniobicia jesiennego, przerabiano na kiełbasy, natomiast najlepsze porcje konserwowano w soli lub wędzono, aby wydłużyć okres ich przechowania. Mięso przeznaczone na kiełbasy i inne wyroby siekano dużym nożem lub tasakiem na drewnianych deseczkach. Masę do jelit napychano za pomocą rogów bydlęcych, wewnątrz pustych, które były na obu końcach równo ucięte, a w środku starannie wyskrobane.

Informacje o publikacji dokumentu
Ostatnia modyfikacja:
02.07.2018 22:21 administrator gov.pl
Pierwsza publikacja:
02.07.2018 22:21 administrator gov.pl
{"register":{"columns":[]}}