W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Wędzone dzwonka karpia z Pustelni

03.06.2018

Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2009-09-09 W kategorii Produkty rybołówstwa W województwie woj. lubelskim

Wygląd:

Wędzone dzwonka karpia, kształt zbliżony do podkowy.

Kształt:

Kształt zewnętrzny przypomina podkowę, natomiast części karpia pochodzące z okolic ogona na przekroju przypominają elipsę. Po przecięciu „podkowy” na dwie części, widać lekko łukowato wygięty pasek.

Rozmiar:

Długość 10-15 cm, przekrój o średnicy od 3 do 10 cm, w zależności z której części tułowia ryby wycięte zostało dzwonko. Waga 1 dzwonka karpia to ok. 100 g.

Barwa:

Barwa zewnętrzna – charakterystyczna dla produktów wędzonych, brązowa o zróżnicowanych odcieniach. Barwa wewnętrzna – dominuje barwa biała oraz lekko różowa (naturalne zabarwienie mięsa karpia) oraz brąz (naturalna barwa skóry karpia).

Konsystencja:

Konsystencja dzwonka jest zwarta, skóra jędrna, łatwo oddzielająca się od mięsa.

Smak:

Smak charakterystyczny dla wędzonych ryb (karpia), zapach dymu wędzarniczego (spalanie drewna drzew liściastych, głównie olcha

Dodatkowe Informacje:

Tradycja:

Województwo Lubelskie bogate jest w gospodarstwa rybackie produkujące karpia. Jest to, poza Śląskiem, drugie zagłębie hodowli karpia w Polsce. Stawy karpiowe tworzą od stuleci element krajobrazu tego regionu. Hodowla karpia w Polsce ma ponad 800-letnią tradycję i przez cały ten okres prowadzona jest praktycznie w niezmieniony sposób. Jest to najbardziej przyjazna środowisku produkcja w Europie. Tak jak przed wiekami, tak i dzisiaj karp rośnie przez trzy lata, aby osiągnąć wielkość handlową – ok. 1,5 kg. Stawy karpiowe w okolicach Opola Lubelskiego istnieją już od ponad 50 lat, a produkty takie jak wędzone dzwonka karpia z Pustelni wytwarzane są wyłącznie z ryb z tutejszych hodowli. Ma to uzasadnienie w niepowtarzalnym smaku karpi hodowanych w tym rejonie.

Informacje o publikacji dokumentu
Ostatnia modyfikacja:
02.07.2018 21:55 administrator gov.pl
Pierwsza publikacja:
02.07.2018 21:55 administrator gov.pl
{"register":{"columns":[]}}