W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Wołowina szmurowana po kaszubsku

03.06.2018

Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2011-07-22 W kategorii Produkty mięsne W województwie woj. pomorskim

Wygląd:

Pieczeń z rumianą opieczoną skórką.

Kształt:

Owalny.

Rozmiar:

Wielkość 20-30 cm, waga 1-5 kg.

Barwa:

Brązowa z zewnątrz ciemniejsza, na przekroju środek jasno brązowy.

Konsystencja:

Mięso soczyste.

Smak:

Bogaty aromat pieczeni mięsnej o czosnkowym zapachu.

Dodatkowe Informacje:

Tradycja:

Charakterystyczną potrawą z wołowiny przyrządzaną na Kaszubach była pieczeń wołowa zwana wołowiną szmurowaną. Dawniej w bogatszych gospodarstwach mięso pozyskiwano z własnego uboju, w innych niewielkie ilości kupowano u rzeźnika. „(…) jedynym wyjątkiem była wołowina którą można było nabyć u rzeźnika na tzw. szmùrôwané miãso, ale to była rzadkość” (Wiesława Niemiec, „Tradycyjna Kuchnia kaszubska”, Gdańsk). Przygotowywana była zawsze podczas wielkich świąt np. Bożego Narodzenia czy Wielkanocy.

Informacje o publikacji dokumentu
Ostatnia modyfikacja:
02.07.2018 22:21 administrator gov.pl
Pierwsza publikacja:
02.07.2018 22:21 administrator gov.pl
{"register":{"columns":[]}}