W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Zacierka zagłębiowska

03.06.2018

Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2006-08-22 W kategorii Gotowe dania i potrawy w województwie śląskim

Wygląd:

Zupa mleczna z widocznymi kawałkami ciasta (zacierki).

Kształt:

Strzępiaste kawałki ciasta w mleku.

Rozmiar:

Wielkość zacierek od 1-5 milimetrów.

Barwa:

Barwa zacierek jasnobeżowa w białym płynie (mleko).

Konsystencja:

Konsystencja płynna, lekko kleista.

Smak:

Smak mleka połączony z mąką.

Dodatkowe Informacje:

Podaje się jako danie śniadaniowe z pieczywem i masłem lub jako obiadowe z ziemniakami okraszonymi tłuszczem i cebulą.

Tradycja:

Historia wytwarzania tej potrawy sięga odległych czasów, a wzmianki o niej można znaleźć w zbiorach Stanisława Ciszewskiego Lud rolniczo-górniczy okolic Sławkowa w powiecie olkuskim z 1887 roku: Śniadanie to zacierka z mąki razowej, pszennej, żytniej a najczęściej jęczmiennej, gotowana ze słodkim mlekiem na wodzie. W razie gdy kto ma mało mleka, zacierką ugotowaną na wodzie zalewa się tylko mlekiem.

Informacje o publikacji dokumentu
Ostatnia modyfikacja:
02.07.2018 21:57 administrator gov.pl
Pierwsza publikacja:
02.07.2018 21:57 administrator gov.pl
{"register":{"columns":[]}}