W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Żareckie obwarzanki odpustowe

03.06.2018

Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2008-04-29 W kategorii Wyroby piekarnicze i cukiernicze w województwie śląskim

Wygląd:

Obwarzanki nawleczone na sznureczki tworzą formę korali, czasami pojedyncze obwarzanki – kuliste lub owalne, w kształcie walca – poprzedzielane są kolorowymi bibułkami.

Kształt:

Kształt pojedynczego obwarzanka – kulisty w formie pierścienia lub owalny, forma grubszego paluszka, walcowaty.

Rozmiar:

Średnica pierścienia od 7-12 cm,

Barwa:

Barwa słomkowa, miejscami z silniejszym, złocistym rumieńcem;

Konsystencja:

Lekkie, z zewnątrz twarde, kruche, łamliwe, przypominające chrupki.

Smak:

Lekko słodki.

Dodatkowe Informacje:

Tradycja:

Obwarzanki piankowe, „nanizane” na sznurek, od lat towarzyszą odpustom i pielgrzymkom. Nawleczone na sznureczki tworzą formę korali, przedzielonych kolorowymi bibułkami.

Informacje o publikacji dokumentu
Ostatnia modyfikacja:
02.07.2018 22:22 administrator gov.pl
Pierwsza publikacja:
02.07.2018 22:22 administrator gov.pl
{"register":{"columns":[]}}