W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Żętyca

03.06.2018

Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2008-02-01 W kategorii Produkty mleczne w województwie śląskim

Wygląd:

Płyn z drobinkami sera.

Kształt:

Rozmiar:

W zależności od podania, kształtu i wielkości naczynia.

Barwa:

Kremowo-białe drobinki sera, słomkowo-zielonkawa ciecz.

Konsystencja:

Płyn z drobinkami sera.

Smak:

Smak w zależności od etapu produkcji słodki lub kwaśny. Zapach specyficzny, podobny do zapachu kwaśnego mleka.

Dodatkowe Informacje:

Żętycę podaje się w stanie schłodzonym.

Tradycja:

Już od ponad pięciuset lat na Żywiecczyźnie pielęgnowane są tradycje pasterskie. Nieodłącznie kojarzą się one z wędrującym, od Rumunii wzdłuż pasma Karpat, aż po Beskid Zachodni, ludem pasterskim zwanym Wołochami. W okolice Ziemi Żywieckiej Wołosi przywędrowali ok. XV w. Wraz z nimi w Beskidach zagościła na dobre kultura wypasu owiec. O powiązaniu miejscowych górali z Wołochami może świadczyć wiele tutejszych przyśpiewek mówiących o trudach pasterskiego życia:

Informacje o publikacji dokumentu
Ostatnia modyfikacja:
02.07.2018 22:15 administrator gov.pl
Pierwsza publikacja:
02.07.2018 22:15 administrator gov.pl
{"register":{"columns":[]}}