W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Złotopotocki pstrąg z rusztu

03.06.2018

w dniu 2006-08-21 kategoria Produkty rybołówstwa w województwie śląskim

Wygląd:

Grillowany pstrąg z zewnątrz jest koloru szarobrązowego, mięso ma kolor zmąconej bieli, a kształt nie odbiega od pierwotnego kształtu ryby.

Kształt:

Pstrąg grillowany jest w całości, przez co jego kształt w gotowej potrawie nie odbiega od pierwotnego. Ciało pstrąga jest wydłużone, nieco bocznie spłaszczone, z wysokim trzonem ogonowym.

Rozmiar:

Najsmaczniejszy pstrąg z rusztu ma wagę 20-25 dag i długość do 30 cm.

Barwa:

Kolor z zewnątrz szarobrązowy, mięso ma barwę zmąconej bieli.

Konsystencja:

Skórka pstrąga z rusztu jest krucha, a mięso miękkie i soczyste.

Smak:

Subtelny, swoisty, delikatny smak i zapach.

Dodatkowe Informacje:

Tradycja:

Hodowla pstrągów w Złotym Potoku ma długą tradycję. Mirosław Zwoliński w Szkicach monograficznych Janowa i okolicy wydanych w 1992 roku podaje, że już W drugiej połowie XIX w. hr. Edward A. Raczyński (mąż Marii Beatrix córki narodowego wieszcza Zygmunta Krasińskiego) postanowił wykorzystać krystalicznie czystą wodę ze źródeł „Zygmunta i Elżbiety” i założyć hodowlę ryb łososiowatych. W 1881 roku pod nadzorem inż. Michała Girdwoynia wpuszczono pierwszą zalęgową partię pstrąga przywiezioną z USA (Kalifornia). Teren przeznaczony pod gospodarstwo rybackie obejmował wówczas 22 stawy usytuowane wzdłuż rzeki Wiercicy i był pierwszym i największym pstrągowym gospodarstwem rybackim w Europie. (…) Małe stawy o grawitacyjnym przepływie dobrze natlenionej wody i stosunkowo niskiej temperaturze sprzyjały rozwojowi hodowli. Według opracowanego projektu w pierwszym – założono hodowlę pstrągów strumieniowych, okazałych, jeziorowych i amerykańskich oraz łososia kalifornijskiego, w drugim – węgorzy a w trzecim – karpi, linów i brzan. Do 1908 roku ilość stawów wzrosła do 46 (…).

Informacje o publikacji dokumentu
Ostatnia modyfikacja:
02.07.2018 22:00 administrator gov.pl
Pierwsza publikacja:
02.07.2018 22:00 administrator gov.pl
{"register":{"columns":[]}}