W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Żołądki z gęsi po siewiersku

03.06.2018

Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2007-11-20 W kategorii Produkty mięsne w województwie śląskim

Wygląd:

Dwa żołądki gęsie polane tłuszczem gęsim

Kształt:

Naturalny kształt żołądków gęsich

Rozmiar:

1 żołądek gęsi ok. 10 dag

Barwa:

Ciemnobrązowy

Konsystencja:

Zbita i soczysta

Smak:

Gęsiego tłuszczu i pieprzu;

Dodatkowe Informacje:

Wyjątkowy smak i zapach jest uzyskiwany dzięki temu, że żołądki pochodzą z gęsi wiejskich karmionych paszą naturalną.

Tradycja:

W prasie z lat 50. ubiegłego wieku znaleźć można wzmianki na temat smacznej, pieczonej gęsi przygotowywanej w Siewierzu. A jeśli pieczono gęsi, marnotrawstwem byłoby nie wykorzystać takiego smakołyku jak ich żołądki. I tak zapewne trochę z oszczędności (przecież nic nie może się zmarnować) oraz ze względu na tradycję kulinarną zaczęto przyrządzać żołądki gęsie po siewiersku.

Informacje o publikacji dokumentu
Ostatnia modyfikacja:
02.07.2018 22:26 administrator gov.pl
Pierwsza publikacja:
02.07.2018 22:26 administrator gov.pl
{"register":{"columns":[]}}