W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Zupa cebulowa z Goraja

03.06.2018

Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2011-07-22 W kategorii Gotowe dania i potrawy W województwie woj. lubelskim

Wygląd:

Aksamitna zupa kremowa.

Kształt:

Nie dotyczy.

Rozmiar:

Nie dotyczy.

Barwa:

Lekko żółta.

Konsystencja:

Jednolita w całej masie, zawiesista.

Smak:

Smak – delikatny, swoisty, lekko słony, z wyczuwalną nutką cebuli słodkiej. Zapach – warzywny o delikatnym aromacie.

Dodatkowe Informacje:

Tradycja:

Pierwsze wzmianki o miejscowości Goraj położonej na Lubelszczyźnie pojawiły się już w 1377 roku, kiedy to z nadania króla Ludwika Węgierskiego ziemie te zajął Dymitr z Klecia, później nazywany Dymitrem z Goraja. Zgodnie z „Kroniką sławnego Królestwa Polskiego” Jana Długosza w bitwie pod Grunwaldem sprzed kilkuset lat brał udział Aleksander, bratanek Dymitra Gorajskiego, walcząc w trzeciej przybocznej chorągwi królewskiej. Stąd też Goraj, jako jedyna miejscowość w powiecie, związany jest bezpośrednio z wydarzeniami z 15 lipca 1410 roku.

Informacje o publikacji dokumentu
Ostatnia modyfikacja:
02.07.2018 22:10 administrator gov.pl
Pierwsza publikacja:
02.07.2018 22:10 administrator gov.pl
{"register":{"columns":[]}}