W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Zupa chłopska fajsławicka

03.06.2018

Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2013-01-11 W kategorii Gotowe dania i potrawy W województwie woj. lubelskim

Wygląd:

Zupa z widocznymi kawałkami ziemniaków, rwanych klusek i kawałków przesmażonej słoniny i podgardla.

Kształt:

W zależności od naczynia.

Rozmiar:

W zależności od naczynia.

Barwa:

Jasnoszara nieprzezroczysta ciecz z widocznymi kremowymi ziemniakami i kluskami oraz brązowymi skwarkami.

Konsystencja:

Płynna, lekko zawiesista ciecz z kawałkami ziemniaków, klusek i skwarków.

Smak:

Smak i zapach ugotowanych ziemniaków z dodatkiem przesmażonej słoniny i podgardla oraz dodatkiem majeranku i ziół.

Dodatkowe Informacje:

Tradycja:

Zupa chłopska przygotowywana jest na terenie gminy Fajsławice od XIX wieku. Jej receptura powstała na bazie istniejącej już na terenie Lubelszczyzny zupy zwanej zacierką. Poprzez urozmaicenie przez gospodynie zacierki przyprawami i ziołami charakterystycznymi dla terenu gminy Fajsławice zyskała ona nowy smak oraz aromat. Sposób przygotowania zupy chłopskiej jest prosty i szybki. „Kartofle się wrzuca na wodę, jak już są miękkie to się rwie zacierkę. Gniecie się ciasto z mąki i wody na miękko. Potem wałuję i kroję na 4 placki, biorę po kawałki rwę i rzucam na wodę. Słoninę się rozpuszcza i wlewa do talerza. A produkty były swoje z gospodarstwa” (Wywiad etnograficzny przeprowadzony z mieszkańcami Fajsławic). Do zupy dodawane są przyprawy takie jak majeranek oraz kminek, uprawiane w przydomowych ogrodach.

Informacje o publikacji dokumentu
Ostatnia modyfikacja:
02.07.2018 22:10 administrator gov.pl
Pierwsza publikacja:
02.07.2018 22:10 administrator gov.pl
{"register":{"columns":[]}}