W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Żurawina z jabłkiem i chrzanem

03.06.2018

Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2008-11-21 W kategorii Warzywa i owoce W województwie woj. pomorskim

Wygląd:

Miękka masa owocowa, widoczne okrągłe owoce żurawiny.

Kształt:

Masa.

Rozmiar:

Zależnie od potrzeb.

Barwa:

Barwa różowo-czerwona.

Konsystencja:

Średnio-gęsta konsystencja, miękka w dotyku.

Smak:

Smak i aromat właściwy dla żurawiny, lekko-kwaśny, średnio ostry.

Dodatkowe Informacje:

Tradycja:

Żurawina jest owocem znanym i bardzo cenionym na Kaszubach, obficie występującym w pomorskich lasach i na torfowiskach. Odznacza się specyficznym smakiem i aromatem. Przyrządzano z niej konfitury, smażono z dodatkiem jabłek. Przetwory z tego owocu były doskonałym, bardzo wykwintnym dodatkiem podawanym do różnego rodzaju mięs i pasztetów. Były one ważnym urozmaiceniem codziennych oraz świątecznych posiłków i na stałe wpisały się w tradycje regionalnych kuchni.

Informacje o publikacji dokumentu
Ostatnia modyfikacja:
02.07.2018 22:00 administrator gov.pl
Pierwsza publikacja:
02.07.2018 22:00 administrator gov.pl
{"register":{"columns":[]}}