W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Żurek siewierski

03.06.2018

Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2007-11-20 W kategorii Gotowe dania i potrawy w województwie śląskim

Wygląd:

Popielaty, zawiesisty płyn z widocznymi brązowymi otrębami i brązowym pieprzem

Kształt:

W zależności od użytego naczynia

Rozmiar:

W zależności od użytego naczynia

Barwa:

Barwa popielata z charakterystycznymi brązowymi otrębami

Konsystencja:

Zawiesista

Smak:

Delikatny, łagodny słodko-kwaśny smak z wyczuwalnym aromatem czosnku;

Dodatkowe Informacje:

Gotowany na gęsinie, która nadaje mu oryginalny smak i zapach

Tradycja:

Współcześnie na Śląsku żur jest chyba tak samo chętnie jadany jak dawniej. Kiedyś zaczyn trzeba było sobie kisić samemu, a dzisiaj można go już kupić w sklepach. Również gospodynie domowe lubią tę potrawę, gdyż jest prosta, szybka do zrobienia i tania, a dodatkowo chętnie zjadana przez dzieci. Niejednemu Ślązakowi żur nieodłącznie kojarzy się z dzieciństwem – oto fragment książki Marka Szołtyska Kuchnia śląska (2003 r.).

Informacje o publikacji dokumentu
Ostatnia modyfikacja:
02.07.2018 21:57 administrator gov.pl
Pierwsza publikacja:
02.07.2018 21:57 administrator gov.pl
{"register":{"columns":[]}}