W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Zylc – galareta z nóżek

03.06.2018

Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2007-01-25 W kategorii Gotowe dania i potrawy W województwie woj. pomorskim

Wygląd:

Powierzchnia galaretowata, zwarta masa, na przekroju widoczne mięsne rozdrobnione kawałki

Kształt:

Zależnie od naczynia

Rozmiar:

Zależnie od potrzeb

Barwa:

Szarawa

Konsystencja:

Delikatna, pasztetowa, w dotyku śliska

Smak:

Łagodny kwaśny, zapach gotowanego mięsa, aromat przypraw

Dodatkowe Informacje:

Tradycja:

W przeszłości w kuchni kaszubskiej istniał podział na kuchnię rybacko-chłopską i mieszczańsko-dworską. Tę pierwszą cechuje skromność, prostota, pewne ubóstwo, ale takie, które potrafiło jednocześnie wydobyć naturalność, wynikającą z dostępnych produktów i inwencji gospodyni.

Informacje o publikacji dokumentu
Ostatnia modyfikacja:
02.07.2018 22:12 administrator gov.pl
Pierwsza publikacja:
02.07.2018 22:12 administrator gov.pl
{"register":{"columns":[]}}