W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.

Oddział Bezpieczeństwa Żywności i Żywienia - Zakres obowiązków

Zadania

  1. Realizuje zadania PWIS w zakresie kontroli i nadzoru sanitarnego nad: 
  • warunkami produkcji, przechowywania, transportu i obrotu żywności, materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością;
  • ich jakością zdrowotną;
  • warunkami zdrowotnymi żywienia;
  1. Dokonuje analiz i ocen występujących zagrożeń bezpieczeństwa żywności oraz materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością na terenie województwa warmińsko-mazurskiego;
  2. Ustala kierunki działań organów Państwowej Inspekcji Sanitarnej w celu zapewnienia należytego stanu sanitarno-higienicznego obiektów produkcji i obrotu żywności,  materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością oraz bezpieczeństwa zdrowotnego produkowanych wyrobów;
  3. Prowadzi szkolenia, konsultacje, instruktaże dla pracowników PSSE/ GSSE w Elblągu z zakresu bezpieczeństwa żywności oraz obowiązujących zasad i kierunków  nadzoru;
  4. Prowadzi kontrole/audyty działalności PSSE zgodnie z aktualnie obowiązującymi przepisami krajowymi/Unii Europejskiej;
  5. Współpracuje z Inspekcją Weterynaryjną, Inspekcją Ochrony Roślin i Nasiennictwa, Inspekcją Ochrony Środowiska, Inspekcją Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych oraz innymi organami kontroli i władzami lokalnymi, zaangażowanymi w zapewnienie bezpieczeństwa żywności

 

Zadania te realizuje:

  • Sekcja Higieny Żywności Oddziału BŻiŻ
  • Sekcja Nadzoru Sanitarnego Oddziału BŻiŻ

 

Szczegółowe zadania Sekcji Higieny Żywności to m.in.:

  1. podejmowanie działań zapobiegających produkcji i wprowadzaniu do obrotu żywności, materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością o niewłaściwej jakości zdrowotnej;
  2. weryfikacja otrzymanych informacji o niezgodnych produktach żywnościowych oraz materiałach i wyrobach przeznaczonych do kontaktu z żywnością, dokonywanie analizy ryzyka oraz koordynowanie działań w ramach systemu RASFF/AAC
    w województwie;
  3. sporządzanie wojewódzkich planów pobierania próbek żywności do badań w ramach urzędowej kontroli żywności i monitoringu oraz sprawozdań z ich realizacji
    i koordynowanie działań w tym zakresie;
  4. zbieranie i opracowywanie informacji dotyczących jakości zdrowotnej żywności, materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością;
  5. koordynacja działań PSSE w zakresie granicznej kontroli sanitarnej żywności oraz materiałach i wyrobach przeznaczonych do kontaktu z żywnością oraz zarządzanie Systemem TRACES na terenie województwa;
  6. realizacja zadań z zakresu oceny jakości żywienia wybranych grup ludności i rozwijanie działań zmierzających do racjonalizacji żywienia;
  7. współdziałanie z działem laboratoryjnym w celu zespolenia działalności laboratoryjnej i kontrolnej;
  8. współudział w opracowaniu dochodzeń i ustalaniu przyczyn ognisk zatruć pokarmowych;
  9. koordynacja działań dotyczących nadzoru nad żywnością prozdrowotną wprowadzaną do obrotu przez przedsiębiorców z podległego terenu.

 

Szczegółowe zadania Sekcji Nadzoru Sanitarnego to m.in.:

  1. ujednolicanie trybu i sposobu egzekwowania obowiązków wynikających z wymogów prawa i zadań Państwowej Inspekcji Sanitarnej;
  2. rozpatrywanie w II instancji odwołań od decyzji wydanych przez państwowych powiatowych inspektorów sanitarnych;
  3. nakładanie kar pieniężnych w formie decyzji administracyjnej na wniosek państwowych powiatowych inspektorów sanitarnych;
  4. rozpatrywanie skarg na organ oraz zażaleń na postanowienia państwowych powiatowych inspektorów sanitarnych;
  5. koordynacja działań PSSE w zakresie stosowania Systemu Single Window;
  6. planowanie i organizacja kontroli i nadzoru sanitarnego w zakładach produkcji i obrotu żywnością oraz nadzoru nad warunkami transportu środków spożywczych;
  7. zbieranie informacji oraz sporządzanie analiz i opracowań dotyczących warunków sanitarnych i higienicznych produkcji i obrotu żywności, materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością

 

Dodatkowa działalność Oddziału Bezpieczeństwa Żywności i Żywienia:

  • prowadzenie porad grzybowych.
{"register":{"columns":[]}}