W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Informacja w sprawie przekroczenia pozostałości antybiotyku - substancji o nazwie lazalocyd w jajach spożywczych

15.06.2018

W dniu 13 czerwca br o godzinie 17.33 Główny Inspektor Sanitarny otrzymał powiadomienie alarmowe od Głównego Lekarza Weterynarii w sprawie  stwierdzenia przekroczenia pozostałości antybiotyku - substancji o nazwie lazalocyd w próbce jaj spożywczych klasy A, wyprodukowanych na fermie Specjalistyczne Gospodarstwo Rolne Augustyniak Dariusz, Będlewo, ul. Wiejska 55, 62-060 Stęszew, ferma Zaparcin 1 w tym listy dystrybucji.

Zgodnie z ww. powiadomieniem Powiatowy Lekarz Weterynarii w Poznaniu wydał decyzję administracyjną z dnia  11 czerwca 2018 r. nakazującą m.in. wycofanie z obrotu partii jaj wyprodukowanych na ww. fermie w okresie od 21.05.2018 r. do 07.06.2018 r.

Główny Inspektor Sanitarny w dniu 14 czerwca pilnie przekazał tę informację do właściwych organów Państwowej Inspekcji Sanitarnej - zgodnie z listą dystrybucyjną. Jaja zostały wprowadzone do obrotu w dużych sieciach handlowych.

 Mając  na uwadze bezpieczeństwo konsumentów tego samego dnia Główny Inspektor Sanitarny wystosował pismo do Głównego Lekarza Weterynarii, w którym wskazał na:

 Sprawa dotyczy wycofania z obrotu ponad 4 milionów 300 tys. sztuk jaj  ze względu na przekroczenie poziomu lazalocydu.

  • przedmiotowe jaja mają różne terminy ważności (najpóźniejszy do 4 lipca br.), mogą więc być nadal w posiadaniu konsumentów i przez nich spożywane.
  • lazalocyd najprawdopodobniej nie jest dopuszczony do stosowania w hodowli kur niosek (jaj konsumpcyjnych).

W związku z powyższym GIS wskazał w ww. piśmie, iż właściwym wydaje się opublikowanie informacji dla konsumentów przez Główny Inspektorat Weterynarii, tak jak to miało miejsce w ostatnich latach w przypadku fipronilu i bakterii Salmonella w jajach.

Ponadto mając na uwadze, że ocena ryzyka oraz nadzór nad stosowaniem antybiotyków leżą w kompetencjach Inspekcji Weterynaryjnej oraz Państwowego Instytutu Weterynaryjnego - Państwowego Instytutu Badawczego zwrócił się z prośbą o przekazanie informacji o  ocenie ryzyka przez ekspertów PIWet oraz czy przedsiębiorca podjął działania w celu poinformowania konsumentów o zaistniałej sytuacji.

GIS zaznaczył, iż biorąc pod uwagę bezpieczeństwo konsumentów, jak również potencjalną medialność tej sprawy, proponuje podejmowanie działań informacyjnych w sposób skoordynowany i jednolity - poprzez umieszczenie informacji na stronie Głównego Inspektoratu Weterynarii i Głównego Inspektoratu Sanitarnego o tej samej treści (link na stronie GIS do informacji GIW).

Należy podkreślić, że nadzór nad stosowaniem antybiotyków w hodowli zwierząt oraz monitoring ich poziomów leży w kompetencjach Inspekcji Weterynaryjnej, która zgłosiła powiadomienie do GIS, dlatego jest ona wiodąca w tej sprawie.

W dniu 15.06 o godzinie 12-tej odbyła się narada GLW- GIS, w której ustalono wstępną wersję komunikatu medialnego, oraz wewnętrzną informację do wykorzystania w sytuacji pytań, i konieczności wyjaśnień.

GIW poinformował, że PIWET jest na ukończeniu oceny ryzyka (została ona przekazana do GIS po spotkaniu).

Po spotkaniu komunikanty zostały uzgodnione i umieszczone na stronach internetowych GIS i GIW. Organy PIS prowadzą działania w celu wycofania produktów z obrotu.

 Komunikat GIW:

https://www.wetgiw.gov.pl/main/komunikaty/Ostrzezenie-dla-zakladow-detalicznych-i-konsumentow-/idn:762

Komunikat GIS:

https://gis.gov.pl/zywnosc-i-woda/ostrzezenie-obecnosc-pozostalosci-antybiotyku-lazalocydu-w-ilosci-przekraczajacej-maksymalny-dopuszczalny-poziom-w-jajach-konsumpcyjnych-klasy-a/

Informacje o publikacji dokumentu
Ostatnia modyfikacja:
15.06.2018 19:07 Monika Latoszek
Pierwsza publikacja:
15.06.2018 19:07 Monika Latoszek
{"register":{"columns":[]}}