W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

20 października obchodzimy Światowy Dzień Owoców i Warzyw

20.10.2023

Owoce i warzywa, obok aktywności fizycznej, zajmują fundamentalne miejsce w aktualnych zaleceniach ekspertów dotyczących zasad zdrowego żywienia i zdrowego stylu życia.

Grafika ilustracyjna z różnymi owocami i warzywami oraz napisem: 20 października, Światowy Dzień Owoców i Warzyw

Warzywa i owoce to nieodłączny element codziennej, zdrowej i zbilansowanej diety zarówno dzieci, jak i dorosłych. Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) zaleca spożycie co najmniej 5 porcji owoców i warzyw w ilości minimum 400 g dziennie na osobę.

Włączenie warzyw i owoców do codziennej diety może nieść za sobą wiele korzyści zdrowotnych. Przede wszystkim może to pomóc w zapobieganiu chorobom cywilizacyjnym, przewlekłym i schorzeniom geriatrycznym.

Owoce i warzywa są bogatym źródłem m.in. błonnika pokarmowego, witamin, składników mineralnych, związków flawonoidowych, fitoestrogenów, pektyn, łatwo przyswajalnych cukrów i kwasów organicznych. Można je spożywać na surowo, gotowane, mrożone, a także w postaci przetworów.

Pamiętajmy także, że nie tylko ważna jest ilość spożywanych owoców i warzyw, ale także ich różnorodność i kolor. Im bardziej kolorowo na talerzu, tym zdrowiej.

Każdy kolor oraz rodzaj owoców i warzyw niesie ze sobą inne składniki np.:

  • Czerwone - pomidory, wiśnie, żurawina, buraki, papryka swoją barwę zawdzięczają likopenowi oraz antocyjanom o właściwościach przeciwutleniających. 
  • Pomarańczowe - marchew, dynia, morele, kurkuma, swoją barwę zawdzięczają karotenoidom. Biorą one udział w usuwaniu z organizmu wolnych rodników.
  • Zielone - sałata, szpinak, jarmuż, brukselka swoją barwę zawdzięczają chlorofilowi. Wpływają korzystnie na układ odpornościowy.
  • Niebieskie i fioletowe - jagody, aronia, borówki, bakłażany, winogrona swoją barwę zawdzięczają antocyjanom. Wpływają na zmniejszenie stresu oksydacyjnego.
  • Białe - czosnek, kalafior, pietruszka, banany, rzepa swoją barwę zawdzięczają flawonoidom. Wykazują właściwości przeciwutleniające.

  

{"register":{"columns":[]}}