W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

43. Sesja Komisji Kodeksu Żywnościowego FAO/WHO

25.09.2020

W czwartek, 24 września 2020 r. dyrektorzy generalni FAO i WHO powitali ponad 600 delegatów z całego świata na pierwszej w historii wirtualnej sesji Komisji Kodeksu Żywnościowego FAO/WHO.

W lewym górnym rogu znajduje się logo Organizacji Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa oraz Światowej Organizacji Zdrowia, na środku widnieje grafika przedstawiająca sześc osób połączonych przerywaną linią, z prawej strony znajduje się napis 43 SESSION CODEX ALIMENTARIUS COMMISSION 24-25-26 SEPTEMBER AND 12 AND 19 OCTOBER 2020

Wśród najważniejszych tematów spotkania znajdują się decyzje dotyczące rewizji ogólnych zasad higieny żywności + HACCP, Kodeks praktyki zarządzania alergenami w żywności przez przedsiębiorstwa przemysłu spożywczego, a także normy dotyczące czosnku, kiwi, ziemniaka jadalnego oraz rewizja normy kodeksowej na preparaty przeznaczone do dalszego żywienia (FUF-Follow-up Formula).
Podczas kilkudniowego posiedzenia omówione zostaną również nowe propozycje prac nad wytycznymi dotyczącymi wspierania rozwoju zharmonizowanych przepisów prawa żywnościowego w Afryce oraz wytycznymi dotyczącymi bezpiecznego stosowania i ponownego wykorzystania wody w produkcji żywności.
W sesji uczestniczą przedstawiciele Punktu Kontaktowego Komisji Kodeksu Żywnościowego dla Polski prowadzonego w Głównym Inspektoracie Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych.
Przebieg sesji wszyscy zainteresowani mogą śledzić online pod adresem.

{"register":{"columns":[]}}