W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Bezpieczeństwo żywności leży w naszym wspólnym interesie!

08.06.2020

7 czerwca po raz drugi obchodzimy Międzynarodowy Dzień Bezpieczeństwa Żywności, ustanowiony w 2018 roku na podstawie rezolucji Zgromadzenia Ogólnego Narodów Zjednoczonych, z inicjatywy Komisji Kodeksu Żywnościowego FAO/WHO (skrót KKŻ).

Na środku znajdują się frytki ze smażoną rybą w papierowym pojemniku.

Hasło kampanii promującej tak ważny dla nas wszystkich dzień Bezpieczeństwo żywności leży w naszym wspólnym interesie jest ponadczasowe, a obecny kryzys wywołany wirusem SARS-CoV-2 pokazuje to bardziej, niż kiedykolwiek.
Wszyscy uczestnicy łańcucha żywnościowego zarówno rolnicy, przetwórcy żywności, producenci substancji dodatkowych, operatorzy odpowiedzialni za transport i magazynowanie, inspektorzy kontrolujący żywność, hurtownicy, sprzedawcy detaliczni, firmy świadczące usługi cateringowe, jak i osoby przygotowujące posiłki w domu mają wpływ na to, czy spożywana żywność jest bezpieczna.
Tegoroczne obchody mają na celu zainspirować każdego z nas do działania w kierunku zapobiegania występowaniu zagrożeń związanych z żywnością. Do realnego wpływu na poprawę wykrywania tych zagrożeń i zarządzania nimi, a przez to do zwiększenia bezpieczeństwa żywności, ochrony zdrowia ludności, wzrostu gospodarczego, rozwoju rolnictwa, dostępu do rynku, a tym samym do wspólnego osiągnięcia celów zrównoważonego rozwoju Organizacji Narodów Zjednoczonych.

W tym roku, ze względu na panującą pandemię, aby chronić zdrowie wszystkich, zdecydowano się na świętowanie za pośrednictwem Internetu i przy wykorzystaniu serwisów społecznościowych. Organizatorzy zachęcają do udostępniania filmików pokazujących, jak każdy z nas postępuje i dba o to, aby spożywana żywność była bezpieczna.
Szczegóły dotyczące prowadzonej wspólnie kampanii przez Organizację do spraw Wyżywienia i  Rolnictwa ONZ (FAO) oraz Światową Organizacją Zdrowia (WHO) znajdują się na stronach  KKŻ oraz WHO. Członkowie KKŻ na bieżąco udostępniają informacje na temat promocji tego wyjątkowego dnia w ich krajach, które zamieszczane są w zakładce: News and Events na stronie KKŻ.  
Ponadto, już 5 czerwca 2020 roku FAO i WHO organizuje wspólną uroczystość online, która na bieżąco będzie transmitowana przez portale społecznościowe.
Zachęcamy wszystkich do wirtualnego udziału w obchodach Międzynarodowego Dnia Bezpieczeństwa Żywności!

{"register":{"columns":[]}}