W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Bezpieczeństwo żywności w detalu – wytyczne KE

06.07.2020

Komisja Europejska opublikowała zawiadomienie zawierające wytyczne w sprawie systemów zarządzania bezpieczeństwem żywności na potrzeby działalności detalicznej w sektorze spożywczym, w tym darowizn żywności (2020/C 199/01).

Flaga Unii Europejskiej. Na fladze przedstawiony jest okrąg złożony z dwunastu złotych gwiazd na błękitnym tle.

Celem tych wytycznych jest ułatwienie i harmonizacja wdrażania wymogów UE dotyczących zarządzania bezpieczeństwem żywności ze szczególnym uwzględnieniem analizy zagrożeń (w tym w zakresie darowizn) w przypadku sklepów spożywczych (owoce i warzywa, mięso, ryby) i  supermarketów, piekarni, lodziarni, centrów dystrybucji, restauracji, usług cateringowych i pubów.

{"register":{"columns":[]}}