Biuro Współpracy Międzynarodowej
Do zadań biura należy opracować spraw z zakresu współpracy międzynarodowej z właściwą organizacją międzynarodową, z instytucji Unii Europejskiej i państw członkowskich Unii Europejskiej oraz państwem innych, aw każdym przypadku:
- Prowadzenie Punktu Kontaktowego Komisji Kodeksu Żywnościowego FAO/WHO dla Polski, w tym m.in.: opiniowanie dokumentów kodeksowych, koordynacja właściwych polskich delegatów na zgodność z kodeksowe, przestrzeganie stosunku z polskimi ekspertami i instytucjami współpracującymi oraz formułowanie polskich stanowisk do dokumentów kodeksowych.
- Koordynacja współpracy z Grupą Roboczą Rady Unii Europejskiej ds. Kodeksu Żywnościowego.
- Prowadzenie Sekretariatu Współpracy z Grupą Roboczą polskiego ds. Norma Jakościowych dla Produktów Rolnych Europejskiej Komisji Gospodarczej Organizacji Narodów Zjednoczonych (EKG/ONZ).
- Prowadzenie współpracy z Organizacją Współpracy Gospodarczej i Rozwoju (OECD) w ramach Systemu Stosowania Międzynarodowych Norm dla Owoców Warzyw.
- Koordynacja i prowadzenie prac z zakresu działań związanych z członkostwem Polski w Unii Europejskiej, aw szczególności działania z udziałem Głównego Inspektoratu w działaniach organów Unii Europejskiej.
- Sporządzanie informacji o nowych przepisach Unii Europejskiej oraz aktualizacjach przepisów prawnych Unii Europejskiej w zakresie Inspekcji.
- Koordynacja kontaktu z zagranicą, w tym opracowywanie zagadnień do związku i stanowisk w zakresie Inspekcji.
- Koordynacja realizacji służbowych podróży personelu Głównego Inspektoratu.
- Organizacja lub pomoc w organizacji kontroli tożsamości delegacji w urzędzie.
- Współpraca z komórkami organizacyjnymi Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, wojewódzkimi inspektoratami, komórkami organizacyjnymi Głównego Inspektoratu oraz jednostkami realizującymi zadanie rolną państwa w zakresie wykonywania z zadań Biura.