W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Zezwolenia wydane przez Głównego Inspektora JHARS

Zezwolenia na stosowanie nieekologicznych składników pochodzenia rolnego w produkcji przetworzonej żywności ekologicznej wydane przez Głównego Inspektora JHARS:

  1. Jaja przepiórcze w produkcji makaronu (w łącznej ilości 1 000 kg masy jajka po wybiciu w okresie 6 miesięcy), okres obowiązywania zezwolenia: 12.03.2024 r. - 11.09.2024 r.
  2. Jaja perlicze w produkcji makaronu (w łącznej ilości 1 000 kg masy jajka po wybiciu w okresie 6 miesięcy), okres obowiązywania zezwolenia: 12.03.2024 r. - 11.09.2024 r.
  3. Skrobie kukurydziane natywne niemodyfikowane chemicznie w produkcji Bio buraczków oraz Bio fasoli w sosie pomidorowym  (w ilości łącznej 150 kg w okresie 6 miesięcy), okres obowiązywania zezwolenia: 01.03.2024 – 31.08.2024 r. 
  4. Kolagen wołowy w produkcji produktów typu granola (w ilości do 200 kg miesięcznie), okres obowiązywania zezwolenia: 05.02.2024 r. – 04.08.2024 r.

Powyższe składniki mogą być stosowane w produkcji przetworzonej żywności ekologicznej przez wszystkie podmioty w Polsce zgodnie z art. 25 ust. 1 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2018/848 z dnia 30 maja 2018 r. w sprawie produkcji ekologicznej i znakowania produktów ekologicznych i uchylającego rozporządzenie Rady (WE) nr 834/2007.

{"register":{"columns":[]}}