W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Decyzje wydawane przez GIJHARS

Zgodnie z art. 3 ust. 1 pkt 3 lit. a) tiret pierwsze ustawy z dnia 23 czerwca 2022 r. o rolnictwie ekologicznym i produkcji ekologicznej Główny Inspektor Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych jest właściwy do wydawania zezwoleń, o których mowa w art. 25 ust. 1 rozporządzenia 2018/848, tj. zezwoleń na tymczasowe stosowanie na swoim terytorium nieekologicznych składników pochodzenia rolnego w produkcji przetworzonej żywności ekologicznej (maksymalnie przez sześć miesięcy). Zezwolenie może być przedłużane maksymalnie dwa razy o 6 miesięcy, pod warunkiem, że żadne państwo członkowskie nie wyraziło sprzeciwu, wskazując, że takie składniki są dostępne w postaci ekologicznej w wystarczającej ilości.

Powyższe zezwolenie wydawane jest na wniosek podmiotu, w przypadku gdy jest to konieczne do zapewnienia dostępu do niektórych składników pochodzenia rolnego oraz w przypadku gdy takie składniki nie są dostępne w postaci ekologicznej w wystarczającej ilości. Niniejsze zezwolenie ma zastosowanie do wszystkich podmiotów w danym państwie członkowskim.
 

Ubiegając się o powyższe zezwolenie wnioskodawca we wniosku powinien zamieścić następujące informacje:

  1. imię i nazwisko lub nazwa wnioskodawcy,
  2. kod wnioskodawcy (numer certyfikatu producenta),
  3. adres, 
  4. numer telefonu i numer faxu (w przypadku posiadania),
  5. adres e-mailowy wnioskodawcy,
  6. kategorie działalności wnioskodawcy, objęte systemem kontroli w rolnictwie ekologicznym,
  7. nazwę składnika objętego wnioskiem,
  8. informację, czy ww. składnik pochodzi z okresu konwersji,
  9. ilość ww. składnika podana w g/kg/l/t,
  10. okres czasu, na który ma zostać przyznane zezwolenie,
  11. uzasadnienie ubiegania się o zezwolenie na wskazaną we wniosku ilość,
  12. uzasadnienie ubiegania się o zezwolenie na wskazany we wniosku okres czasu,
  13. nazwę produktu, do którego wytworzenia zostanie wykorzystany ww. składnik bazowy,
  14. przyczynę niedoboru ekologicznego odpowiednika ww. składnika (fakultatywnie),
  15. uzasadnienie zastosowania zezwolenia, obejmujące w szczególności: wskazanie z jakich powodów składnik ma być użyty oraz wykazanie starań czynionych przez wnioskodawcę w celu nabycie niniejszego składnika w jakości ekologicznej (wypisać podmioty, które zapytał o dostępność oraz przedstawić dowody potwierdzające poczynione starania w celu zakupu niniejszego składniki w jakości ekologicznej),
  16. dowód opłaty skarbowej w wysokości 10 zł, zrealizowanej na następujący nr konta:
    Urząd Miasta Stołecznego Warszawy
    Centrum Obsługi Podatnika
    21 1030 1508 0000 0005 5000 0070

z dopiskiem: opłata skarbowa od wniosku dotyczącego zezwolenia na stosowanie nieekologicznych składników pochodzenia rolnego w produkcji przetworzonej żywności ekologicznej.

(Wnioskodawca ma obowiązek zapłaty opłaty skarbowej z chwilą złożenia wniosku. Do wniosku należy załączyć dowód zapłaty należnej opłaty skarbowej albo kopię dowodu zapłaty potwierdzoną za zgodność z oryginałem).

{"register":{"columns":[]}}