W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Zezwolenia wydane przez Głównego Inspektora JHARS

Zezwolenia na stosowanie nieekologicznych składników pochodzenia rolnego w produkcji przetworzonej żywności ekologicznej wydane przez Głównego Inspektora Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych:

1. Beta-glukan z jęczmienia 70% (w ilości łącznej 30 kg), okres obowiązywania zezwolenia: 29.11.2025 r. – 28.05.2026 r.

2. Skrobie kukurydziane natywne niemodyfikowane chemicznie (w ilości łącznej 200 kg), okres obowiązywania zezwolenia: 06.08.2025 r. – 05.02.2026 r.

3. Guma tara w produkcji lodów (w ilości do 10 kg miesięcznie), okres obowiązywania zezwolenia: 17.06.2025 r. – 16.12.2025 r.

Powyższe składniki mogą być stosowane w produkcji przetworzonej żywności ekologicznej przez wszystkie podmioty w Polsce zgodnie z art. 25 ust. 1 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2018/848 z dnia 30 maja 2018 r. w sprawie produkcji ekologicznej i znakowania produktów ekologicznych i uchylającego rozporządzenie Rady (WE) nr 834/2007.

 

{"register":{"columns":[]}}