W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Dziś obchodzimy Międzynarodowy Dzień Bezpieczeństwa Żywności

Już po raz trzeci - 7 czerwca - obchodzimy Międzynarodowy Dzień Bezpieczeństwa Żywności,który został ustanowiony w 2018 roku na podstawie rezolucji Zgromadzenia Ogólnego Narodów Zjednoczonych, z inicjatywy Komisji Kodeksu Żywnościowego FAO/WHO.

Grafika promujący obchody 7 czerwca 2021 Międzynarodowego Dnia Bezpieczeństwa Żywności. Grafika jest podzielona na trzy poziomy - pierwszy od góry na którym znajdują się logotypy: Food Agriculture Organization of the United Nations, World Health Organization, Sustainable Development Goals, 7 czerwca Międzynarodowy Dzień Bezpieczeństwa Żywności. Drugi poziom - hasło: Bezpieczna żywność dziś dla zdrowszego jutra. Bezpieczeństwo żywności leży w naszym wspólnym interesie. Grafika przedstawiająca symboli kuli ziemskiej składająca się z dłoni i serca. Kula ziemska otoczona jest z prawej strony kolorowymi kropkami, na górze jest listek.
Trzeci poziom - napis: #WorldFoodSafetyDay, adresy stron: www.fao.org/world-food-safety-day, www.who.int/world-food-safety-day

Powracającym mottem wydarzenia jest „Bezpieczeństwo żywności leży w naszym wspólnym interesie”. Jego celem jest podkreślenie odpowiedzialności wszystkich osób zaangażowanych w łańcuchu dostaw żywności: producentów, przetwórców, przewoźników, dystrybutorów, detalistów, kucharzy, a także konsumentów. W każdym punkcie tego łańcucha występują zagrożenia, które mogą spowodować zanieczyszczenie żywności (fizyczne, chemiczne, mikrobiologiczne), a wszyscy zaangażowani są odpowiedzialni za jej bezpieczeństwo na różnych etapach.

Ponownie ze względu na panująca pandemię, aby chronić zdrowie wszystkich, zdecydowano się na świętowanie za pośrednictwem Internetu i przy wykorzystaniu serwisów społecznościowych. Dlatego zachęcamy do wysłuchania dyskusji - organizowanej dziś przez Organizację Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa, Światową
Organizację Zdrowia i Sekretariat Komisji Kodeksu Żywnościowego FAO/WHO - poświęconej roli nauki w zachowaniu bezpieczeństwa żywności w teraźniejszości - ale i w przyszłości.
Zaproszeni goście będą rozmawiać o znaczeniu tegorocznego hasła przewodniego Międzynarodowego Dnia Bezpieczeństwa Żywności: „Bezpieczna żywność dziś dla zdrowego
jutra”. Wydarzenie odbywać się będzie w języku angielskim z tłumaczeniem na język francuski, hiszpański, rosyjski, chiński i arabski. Eksperci odpowiedzą na pytania uczestników.

Rejestracji udziału w dyskusji można dokonać za pośrednictwem formularza. Wydarzenie online dostępne będzie na stronie FAO. Zachęcamy do udziału jak i wysłuchania dyskusji, ale
przede wszystkim do wspólnego świętowania Międzynarodowego Dnia Bezpieczeństwa Żywności 2021.
Bezpieczeństwo żywności leży w naszym wspólnym interesie!