W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Dziś obchodzimy Międzynarodowy Dzień Bezpieczeństwa Żywności

07.06.2022

Już po raz czwarty, 7 czerwca, obchodzimy Międzynarodowy Dzień Bezpieczeństwa Żywności, który został ustanowiony w 2018 roku na podstawie rezolucji Zgromadzenia Ogólnego Narodów Zjednoczonych, z inicjatywy Komisji Kodeksu Żywnościowego FAO/WHO.

Grafika promująca Międzynarodowy Dzień Bezpieczeństwa Żywności. Grafika jest podzielona na trzy części. Na górze na pasku znajdują się logotypy: Food and Agriculture Organization of the United Nations, World Health Organization, Sustainable Development Goals, hasło - 7 czerwca 2022 Międzynarodowy Dzień Bezpieczeństwa Żywności. W środkowej części plakatu znajduje się grafika przedstawiająca symbolicznie kulę ziemską i składająca się z dłoni, serca i kolorowych kropek z prawej strony kuli ziemskiej. Obok grafiki hasło - bezpieczna żywność to lepsze zdrowie. Na pasku na dole znajdują się napisy: #WorldFoodSafetyDay, www.fao.org/world-food-safety-day, www.who.int/world-food-safety-day.

Tegoroczne hasło przewodnie „Bezpieczna żywność to lepsze zdrowie”, wpisuje się w powracające motto wydarzenia „Bezpieczeństwo żywności leży w naszym wspólnym interesie”.
Bezpieczeństwo żywności ratuje życie. Jest nie tylko kluczowym elementem bezpieczeństwa żywnościowego, ale odgrywa także istotną rolę w ograniczaniu chorób przenoszonych drogą pokarmową. Każdego roku 600 milionów ludzi choruje na około 200 różnych rodzajów chorób przenoszonych przez żywność. Ponadto wspomniane choroby są przyczyną 420 000 zgonów rocznie, którym można było zapobiec.

Dlatego Międzynarodowy Dzień Bezpieczeństwa Żywności to dobra okazja aby:

  • podnieść świadomość jak istotne jest zapewnienie bezpieczeństwa żywności,
  • pokazać, jak można zapobiegać chorobom dzięki bezpiecznej żywności,
  • omówić wspólne podejście do poprawy bezpieczeństwa żywności we wszystkich sektorach,
  • promować rozwiązania i sposoby zwiększania bezpieczeństwa żywności.

W ramach obchodów Światowego Dnia Bezpieczeństwa Żywności w Polsce 6 czerwca rozpoczął się cykl spotkań w formie e-forum pod nazwą FoodFakty Safety Week. Więcej informacji na ten temat można znaleźć na stronie organizatora oraz w naszych aktualnościach.
Dodatkowo zachęcamy do wysłuchania dyskusji - organizowanej przez Organizację Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa, Światową Organizację Zdrowia i Sekretariat Komisji Kodeksu Żywnościowego FAO/WHO - poświęconej wpływowi bezpieczeństwa żywności na zdrowie człowieka. Panel dyskusyjny rozpoczyna się dziś o godzinie 14:00. Wydarzenie odbywać się będzie w języku angielskim z tłumaczeniem na język francuski, hiszpański, rosyjski, chiński i arabski. Eksperci odpowiedzą na pytania uczestników. Rejestracji bezpłatnego udziału w dyskusji można dokonać za pośrednictwem formularza

Zachęcamy do wspólnego świętowania Międzynarodowego Dnia Bezpieczeństwa Żywności 2022. Bądźmy zdrowsi dzięki bezpiecznej żywności! 
 

{"register":{"columns":[]}}