W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Efekty spotkania Komitetu KKŻ do spraw Tłuszczów i Olejów

04.03.2024

28. sesja Komitetu Komisji Kodeksu Żywnościowego FAO/WHO do spraw Tłuszczów i Olejów obradującego w Kuala Lumpur w Malezji zakończyła się przyjęciem rewizji Normy dla oliwy z oliwek i oliwy z wytłoczyn oliwek.

Abstrakcyjna grafika. Logo 28 sesji Komitetu KKŻ ds. Tłuszczów i Olejów.

Zakończyła się 28. sesja Komitetu Komisji Kodeksu Żywnościowego FAO/WHO do spraw Tłuszczów i Olejów obradującego w Kuala Lumpur w Malezji. Głównym sukcesem tegorocznego posiedzenia było przyjęcie, po wielu latach dyskusji, rewizji Normy dla oliwy z oliwek i oliwy z wytłoczyn oliwek. Według przewodniczącej komitetu było to możliwe ze względu na powrót do spotkań w formie fizycznej, podczas których łatwiej o zorganizowanie dodatkowych negocjacji i nieformalnych dyskusji eksperckich.

Podczas sesji ostatecznie uzgodniono i przyjęto na poziomie technicznym normy dla oleju z awokado, oleju z nasion kamelii, oleju z sacha inchi (Plukenetia volubilis), oleju z kalanusa i oleju sojowego o wysokiej zawartości kwasu oleinowego. Zostaną one przekazane do zatwierdzenia przez Komisję Kodeksu Żywnościowego.

Komitet uzgodnił również rozpoczęcie nowych prac w celu redukcji przemysłowych kwasów tłuszczowych trans (TFA) i eliminacji częściowo uwodornionych olejów (PHO) z żywności.
Praca ta jest częścią szerszej misji Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) mającej na celu zwalczanie TFA i PHO, które mogą znacząco przyczyniać się do złego stanu zdrowia, a w szczególności do ekspansji chorób niezakaźnych.

Wszystkie dokumenty i raport z sesji oraz transmisja z obrad dostępne są na stronie Komisji Kodeksu Żywnościowego.

{"register":{"columns":[]}}