W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Jakość handlowa dań gotowych dla niemowląt i dzieci

06.04.2021

Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych przeprowadziła kontrolę jakości handlowej dań gotowych dla niemowląt i dzieci, którą objęto 39 podmiotów. Produktami priorytetowymi były wyroby gotowe do spożycia po podgrzaniu, oferowane w opakowaniach szklanych lub innych opakowaniach jednorazowych w ilości netto stanowiącej porcję na jedno karmienie.

W krzesełku do karmienia siedzi małe dziecko, które karmi łyżeczką osoba dorosła.

Cechy organoleptyczne
W zakresie cech organoleptycznych sprawdzono 39 partii. Nie stwierdzono nieprawidłowości.

Parametry fizykochemiczne
Parametry fizykochemiczne skontrolowano w 68 partiach. Nie stwierdzono nieprawidłowości.

Oznakowanie
Oznakowanie zweryfikowano w przypadku 103 partii, z czego w 48 stwierdzono nieprawidłowości (46,6%). Dotyczyły one m.in.:

  • Podawania wprowadzającego w błąd określenia typu „zgodnie z przepisami nie zawiera substancji konserwujących i barwników”.
  • Braku informacji o rodzaju zastosowanej obróbki termicznej.
  • Stosowania nazwy nieadekwatnej do składu wyrobu gotowego, np. „indyk w …”, „mintaj w …” czy „kasza jęczmienna z …” dla produktów, w których dane składniki nie występowały w przeważającej ilości.