W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Jakość handlowa koncentratów spożywczych oraz znakowanie octów w 2022 r.

11.07.2022

Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych sprawdziła jakość handlową koncentratów deserów (kisieli, budyni, galaretek, koncentratów ciast w proszku i kremów) i koncentratów obiadowych (drugich dań, zup i sosów) oraz znakowanie octów. Kontrolą objęto łącznie 131 podmiotów, w tym 94 sklepy i 37 producentów.

Na zdjęciu znajduje się talerz, na którym są liście roszponki, ćwiartki pomidora, małe kawałki smażonego bekonu. Za talerzem stoją dwie butelki: z octem i oliwą. Obok talerza na serwetce leżą nóż i widelec.

Cechy organoleptyczne
Oceną organoleptyczną objęto 64 partie koncentratów. Nie stwierdzono nieprawidłowości.

Badania laboratoryjne
Parametry fizykochemiczne sprawdzono w 78 partiach koncentratów. Nie stwierdzono nieprawidłowości.

Oznakowanie
Oznakowanie zweryfikowano w przypadku 247 partii, w tym: 145 partii koncentratów i 102 partie octów. 
Nieprawidłowości stwierdzono w przypadku 15 partii (6,1%), w tym w: 10 partiach koncentratów (6,9%) i 5 partii octów (4,9%). Dotyczyły one m.in.:

  • Braku przy nazwie produktu (z przodu opakowania) informacji o postaci koncentratu (tj. sproszkowany/w proszku).
  • Braku wskazania zawartości składnika (śmietany) podkreślanego w nazwie koncentratu sosu.
  • Stosowania znaku słowno-graficznego „tylko naturalne składniki” na koncentracie budyniu zawierającym barwnik. 
  • Bezprawnej deklaracji „bez GMO” na occie jabłkowym (jabłka nie posiadają odpowiedników GMO dopuszczonych w UE).
{"register":{"columns":[]}}