W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Jakość handlowa piwa

03.06.2020

W I kwartale 2020 roku Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych przeprowadziła kontrolę jakości handlowej piwa, którą objęto 46 producentów.

Po lewej stronie znajdują się kwiaty, po prawej znajduje się kufel jasnego piwa.

Cechy organoleptyczne
W zakresie cech organoleptycznych sprawdzono 32 partie. Nie stwierdzono nieprawidłowości.

Parametry fizykochemiczne
Parametry fizykochemiczne skontrolowano w 79 partiach, z czego 12 zakwestionowano (15,2%). Stwierdzone nieprawidłowości dotyczyły przede wszystkim niezgodnej z deklaracją zawartości alkoholu, ekstraktu brzeczki podstawowej i dwutlenku węgla.

Oznakowanie
Oznakowanie zweryfikowano w przypadku 88 partii, z czego w 35 stwierdzono nieprawidłowości (39,8%). Dotyczyły one m.in.:

  • niewłaściwego nazewnictwa wyrobu gotowego (np. użycie określenia „świeże” dla piwa pasteryzowanego lub „pasteryzowane” dla piwa niepoddanego pasteryzacji) oraz jego składników (np. podanie nazwy słodu bez odniesienia do nazwy składnika alergennego),
  • braku wyszczególnienia w wykazie składników wszystkich użytych surowców,
  • użycia sformułowań „tradycyjne piwo”, „tradycyjna receptura” czy „produkt naturalny” przy stosowaniu dodatków i przetworzonych surowców,
  • podania niezgodnie z przepisami informacji o dacie minimalnej trwałości/terminie przydatności do spożycia, warunkach przechowywania i ilości nominalnej,
  • użycia zbyt małej czcionki.
{"register":{"columns":[]}}