W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Jakość handlowa przetworów pomidorowych w 2021 r.

21.12.2021

Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych przeprowadziła kontrolę jakości handlowej koncentratów i przecierów pomidorowych, ketchupów, sosów pomidorowych oraz soków pomidorowych. Objęto nią 116 podmiotów (31 producentów i 85 sklepów).

Na zdjęciu znajduje się: pomidor, dwie połówki pomidora, otwarty słoik z przecierem pomidorowym, trzy świeże liście.

Cechy organoleptyczne
W zakresie cech organoleptycznych sprawdzono 105 partii. Nie stwierdzono nieprawidłowości.

Badania laboratoryjne
Parametry fizykochemiczne skontrolowano w 141 partiach, z czego 18 zakwestionowano (12,8%). Stwierdzono m.in. niezgodną z deklaracją zawartość ekstraktu ogólnego i cukrów oraz niedeklarowaną obecność sacharozy w koncentracie pomidorowym.

Oznakowanie
Oznakowanie zweryfikowano w przypadku 271 partii, z czego w 33 stwierdzono nieprawidłowości (12,2%). Dotyczyły one m.in.:

  • Deklaracji zawartości ekstraktu ogólnego z podaniem tolerancji dla tej wartości.
  • Podawania niepełnego składu wyrobu gotowego oraz nieprawidłowego wskazywania surowca użytego do produkcji (np. w składzie wymieniono „pomidory”, podczas gdy użyto koncentratu pomidorowego).
  • Bezprawnego zastosowania nazwy „koncentrat pomidorowy” dla produktu zawierającego cukier, sól oraz substancje stabilizujące.
  • Braku informacji o zastosowanym procesie obróbki („produkt pasteryzowany”).
  • Braku deklaracji zawartości składnika podkreślonego w nazwie produktu.
{"register":{"columns":[]}}