W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Jakość handlowa świeżych owoców i warzyw w 2022 r.

14.06.2022

Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych przeprowadziła kontrolę jakości handlowej świeżych owoców i warzyw. Objęto nią 275 podmiotów prowadzących sprzedaż konsumentowi finalnemu, w których sprawdzono 1300 partii.

Na zdjęciu znajduje się (widok z góry) dział warzyw i owoców w supermarkecie - stoją rzędy wyłożonych na stojakach świeżych owoców i warzyw.

Cechy fizyczne
Wymagania jakościowe zakwestionowano w 11 partiach (0,8%). Stwierdzono m. in. objawy zepsucia, pleśni i gnicia, utratę jędrności oraz uszkodzenia zewnętrzne.

Znakowanie
Znakowanie zakwestionowano w 318 partiach (24,5%). Stwierdzono przede wszystkim brak wymaganych przepisami informacji (kraj pochodzenia, klasa jakości, odmiana) oraz podanie błędnych informacji o pochodzeniu.

{"register":{"columns":[]}}