W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Jakość handlowa świeżych owoców, warzyw i ziemniaków w 2021 r.

18.10.2021

Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych przeprowadziła kontrolę jakości handlowej świeżych owoców i warzyw oraz ziemniaków. Objęto nią 334 podmioty, w tym 226 sklepów i 108 podmiotów działających na pozostałych etapach obrotu (hurtownie, centra dystrybucyjne, giełdy hurtowe, itp.). Skontrolowano 1 644 partie, tym 1 332 partie owoców i warzyw oraz 312 partii ziemniaków.

Na zdjęciu są owoce i warzywa: jabłka, marchewki, kiwi, gruszka, banany, winogrona, papryka, kapusta pekińska, brokuł.

Cechy fizyczne
Wymagania jakościowe zakwestionowano w 12 partiach (0,7%), w tym 11 partiach owoców i warzyw (0,8% skontrolowanych) oraz 1 partii ziemniaków (0,3% skontrolowanych). Stwierdzono m. in. niespełnienie wymagań minimalnych w przypadku warzyw oraz zapleśniałe bulwy w przypadku ziemniaków.

Znakowanie
Znakowanie zakwestionowano w 430 partiach (26,2%), w tym 349 partiach owoców i  warzyw (26,2% skontrolowanych) oraz 81 partiach ziemniaków (26,0% skontrolowanych). Stwierdzono m. in.: brak zamieszczenia w miejscu sprzedaży owoców i warzyw wymaganych przepisami informacji (państwo pochodzenia, klasa jakości, odmiana), brak umieszczenia w  pobliżu ziemniaków informacji o państwie pochodzenia i/lub wizerunku flagi państwa pochodzenia, całkowity brak oznakowania opakowań.

{"register":{"columns":[]}}