W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Jakość handlowa świeżych owoców, warzyw i ziemniaków w 2021 r. – część 2

28.02.2022

Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych przeprowadziła kolejną kontrolę jakości handlowej świeżych owoców i warzyw oraz ziemniaków.

W wiklinowym koszu jest świeży tymianek, rozmaryn, bakłażan, kiść pomidorków koktajlowych, korzeń pietruszki, papryka. Przed koszem leżą cztery pomidory, dwie cebule, cztery pomidorki koktajlowe, drewniana łyżka.

Objęto nią 433 podmioty, w tym 311 sklepów i 122 podmioty działające na pozostałych etapach obrotu. Skontrolowano 1381 partii, tym 1165 partie owoców i warzyw oraz 216 partii ziemniaków.

Cechy fizyczne
Wymagania jakościowe zakwestionowano w 8 partiach (0,6%), w tym 5 partiach owoców i warzyw (0,4%) oraz 3 partiach ziemniaków (1,4%). Stwierdzono m. in. niespełnienie wymagań minimalnych w przypadku owoców i warzyw oraz skorkowaciałą skórkę w przypadku ziemniaków określanych jako „młode”.

Znakowanie
Znakowanie zakwestionowano w 322 partiach (23,3%), w tym 260 partiach owoców i  warzyw (22,3%) oraz 62 partiach ziemniaków (28,7%). Stwierdzono m. in.: brak zamieszczenia w miejscu sprzedaży owoców i warzyw wymaganych przepisami informacji (państwo pochodzenia, klasa jakości, odmiana), brak umieszczenia w  pobliżu ziemniaków informacji o państwie pochodzenia i/lub wizerunku flagi państwa pochodzenia, całkowity brak oznakowania opakowań.

{"register":{"columns":[]}}