W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Jakość handlowa wina

24.08.2020

W II kwartale 2020 roku Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych przeprowadziła kontrolę jakości handlowej wina z winogron pochodzących z upraw winorośli położonych na terytorium Polski, którą objęto 32 podmioty.

Z lewej strony stoi butelka z czerwonym winem. Z prawej strony jest kieliszek z czerwonym winem.

Cechy organoleptyczne
W zakresie cech organoleptycznych sprawdzono 3 partie. Nie stwierdzono nieprawidłowości.

Parametry fizykochemiczne
Parametry fizykochemiczne skontrolowano w 23 partiach. Z uwagi na zaniżoną zawartość alkoholu zakwestionowano 1 partię (4,3%).

Oznakowanie
Oznakowanie zweryfikowano w przypadku 50 partii, z czego w 27 stwierdzono nieprawidłowości (54,0%). Dotyczyły one m.in.:

  • Braku wskazania miejsca wytworzenia, kategorii produktu i warunków przechowywania.
  • Braku informacji o podmiocie butelkującym lub podania ich w nieprawidłowy sposób.
  • Stosowania określeń odnoszących się do obszarów geograficznych niedozwolonych dla win bez ChNP lub ChOG.