W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Jakość handlowa ziemniaków w 2022 r. – część 2

21.02.2023

Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych przeprowadziła kolejną kontrolę jakości handlowej ziemniaków.

Ziemniaki w drewnianej skrzynce stoją na drewnianym podłożu.

Sprawdzono wymagania jakościowe i znakowanie 188 partii ziemniaków oferowanych przez 128 podmiotów działających na początkowych etapach dystrybucji.

Cechy fizyczne
Nie stwierdzono nieprawidłowości w zakresie wymagań jakościowych kontrolowanych ziemniaków.

Znakowanie
Znakowanie zakwestionowano w 63 partiach (33,5%). Nieprawidłowości dotyczyły m. in.: 

  • Niepełnego oznakowania (tj. braku informacji o kraju pochodzenia i/lub wizerunku flagi kraju pochodzenia, danych producenta lub nazwy i adresu podmiotu prowadzącego przedsiębiorstwo spożywcze, nazwy produktu, kodu identyfikacyjnego partii produkcyjnej).
  • Całkowitego braku oznakowania.
  • Stosowania nieprawidłowej lub niepełnej nazwy (np. „ziemniak sałatkowy” bez określenia „ziemniak jadalny”, „młody” dla ziemniaków jadalnych).
  • Braku ilości nominalnej lub jej niewłaściwego podawania (użycia nieprawidłowego określenia, podania ilości niezgodnej ze stanem faktycznym).
Informacje o publikacji dokumentu
Ostatnia modyfikacja:
21.02.2023 14:35 Izabela Zdrojewska
Pierwsza publikacja:
21.02.2023 14:35 Izabela Zdrojewska
{"register":{"columns":[]}}