W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Kodeks Żywnościowy

Główny Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych pełni rolę Punktu Kontaktowego Komisji Kodeksu Żywnościowego FAO/WHO dla Polski. Za realizację wynikających z tej funkcji zadań odpowiada Biuro Współpracy Międzynarodowej. 
Przedmiotem prac Komisji Kodeksu Żywnościowego jest opracowanie międzynarodowych norm, wytycznych, kodeksów praktyki i innych tekstów, zwanych potocznie Kodeksem Żywnościowym. Dokumenty te wyznaczają standardy bezpieczeństwa i jakości żywności oraz żywienia. Stanowią punkt odniesienia w międzynarodowym handlu żywnością.