W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Marnowanie żywności – raport 2020

Federacja Polskich Banków Żywności opublikowała raport „Nie marnuj jedzenia 2020”.

Na zdjęciu znajduje się pięć talerzy, na których od lewej są: talerz pierwszy - zupa pomidorowa z makaronem, talerz drugi - makaron z sosem, tarze trzeci - jajko sadzone, talerz czwarty - zupa krem, talerz piąty - dwa rogaliki francuskie.

Materiał opracowano na podstawie badań przeprowadzonych przez Federację Polskich Banków Żywności, Instytut Ochrony Środowiska - Państwowy Instytut Badawczy i Szkołę Główną Gospodarstwa Wiejskiego w ramach „Programu Racjonalizacji i Ograniczenia Marnotrawstwa Żywności”.
Pod kątem przyczyn i skali marnowania żywności przeanalizowano poszczególne etapy łańcucha żywnościowego, tj. produkcję (rolnictwo, przetwórstwo, transport i  magazynowanie), obrót detaliczny (sieci handlowe i gastronomię) oraz gospodarstwa domowe.
Na stronie internetowej Federacji Polskich Banków Żywności znajduje się także podsumowanie badań „Gospodarowanie żywnością w trakcie pandemii”.
Źródło: Federacja Polskich Banków Żywności
 

{"register":{"columns":[]}}