Modernizacja laboratoriów IJHARS - realizacja dzięki środkom z KPO to większa ochrona konsumentów i przedsiębiorców
18.12.2025
Nowoczesny sprzęt i modernizacja laboratoriów IJHARS to lepsze badania żywności, skuteczniejsze wykrywanie fałszerstw i większe bezpieczeństwo konsumentów. To także wsparcie dla uczciwych producentów polskiej żywności.
Inwestycja w wiarygodność i bezpieczeństwo
Laboratoria IJHARS pełnią istotną rolę w systemie nadzoru nad jakością żywności w Polsce i Unii Europejskiej. To właśnie tutaj prowadzone są specjalistyczne badania pozwalające wykrywać fałszowania żywności, oceniać jej wartość odżywczą i potwierdzać autentyczność produktów tradycyjnych, regionalnych czy ekologicznych. Modernizacja infrastruktury oraz zakup nowoczesnego sprzętu badawczego oznaczają nie tylko zwiększenie przepustowości badań, ale także podniesienie ich precyzji i zakresu.
Transparentne wykorzystanie środków w ramach Krajowego Planu Odbudowy i Zwiększania Odporności (KPO)
Od maja 2023 r. Główny Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno – Spożywczych realizuje porozumienie zawarte z Ministrem Rolnictwa i Rozwoju Wsi o objęcie przedsięwzięcia wsparciem bezzwrotnym z Krajowego Planu Odbudowy i Zwiększania Odporności (KPO). Przedmiotem porozumienia jest modernizacja laboratoriów IJHARS realizowana poprzez zakup nowoczesnego sprzętu pomiarowo-badawczego oraz realizację robót budowlanych na rzecz laboratoriów w latach 2023-2025.
Łączna kwota wsparcia na modernizację laboratoriów GIJHARS w latach 2023–2026 wyniesie 16,56 mln zł. Dofinansowanie jest przeznaczone w całości na modernizację infrastruktury laboratoryjnej oraz doposażenie w najwyższej klasy sprzęt pomiarowo-badawczy. Inwestycja ta nie tylko odpowiada na rosnące wyzwania rynku rolno-spożywczego, ale również wpisuje się w najważniejsze cele KPO – budowanie odporności i bezpieczeństwa społeczno-gospodarczego.
- Modernizacja laboratoriów to inwestycja w bezpieczeństwo konsumentów, uczciwość rynku i wizerunek polskiej żywności w Europie i na świecie. Każda złotówka z KPO przełoży się na realną jakość badań i większe korzyści dla nas wszystkich – podkreśla Dorota Bocheńska, Główny Inspektor.
Nowe możliwości badawcze
Dzięki środkom z KPO laboratoria GIJHARS zyskają dostęp do najnowocześniejszych technologii badawczych, obejmujących m.in.:
- chromatografię gazową i cieczową – do oznaczania dodatków do żywności, barwników, konserwantów czy jakości tłuszczów,
- spektrofotometrię UV-VIS i techniki klasyczne – do analizy składników odżywczych,
- biologię molekularną (PCR, Real-Time PCR) – do identyfikacji gatunków surowców, wykrywania GMO czy potwierdzania autentyczności miodu i produktów mlecznych,
- mikroskopię i techniki specjalistyczne – do wykrywania nieuczciwych praktyk, takich jak obecność MOM (mięsa oddzielonego mechanicznie) czy fałszowanie przypraw i ziół,
- chromatografię gazową ze sprzężoną spektrometrią mas – do wykrywania pozostałości środków ochrony roślin w produktach ekologicznych.
Korzyści dla konsumentów i przedsiębiorców
Rozbudowa potencjału badawczego laboratoriów IJHARS to gwarancja lepszej ochrony konsumentów – od zwiększenia jakości i bezpieczeństwa żywności, po skuteczniejsze eliminowanie fałszerstw i nieuczciwych praktyk na rynku. To także wsparcie dla uczciwych przedsiębiorców, którzy dzięki wiarygodnym badaniom mogą potwierdzić wysoką jakość swoich produktów i skutecznie konkurować zarówno na rynku krajowym, jak i międzynarodowym.
(jn)