W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Myśląc o przyszłości bezpieczeństwa żywności – prognoza FAO

12.04.2022

Systemy rolno-spożywcze przechodzą obecnie transformację, której celem jest zapewnienie bezpieczniejszej, bardziej przystępnej cenowo i zdrowszej diety dla wszystkich. Żywność produkowana w sposób zrównoważony, przy jednoczesnym zabezpieczeniu sprawiedliwych i godziwych warunków życia, to klucz do realizacji Agendy ONZ 2030 na rzecz zrównoważonego rozwoju.

Grafika przedstawiająca: próbówkę z liściem, słońce z liściem i kroplą wody, świerszcza, łańcuch DNA, dwa bloki mieszkaniowe z liśćmi na dachu symbolizującymi anteny telewizyjne, dwa kartony z mlekiem, krzak.

Transformacja ta musi być jednak przeprowadzona w globalnym kontekście poważnych wyzwań, przed którymi stoją sektory żywności i rolnictwa, a czynniki takie jak zmiana klimatu, wzrost liczby ludności, urbanizacja i wyczerpywanie się zasobów naturalnych dodatkowo je potęgują.

W marcu Światowa Organizacja do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) przedstawiła prognozę dotycząca przyszłości bezpieczeństwa żywności. W publikacji przedstawiono przegląd najważniejszych globalnych czynników i trendów, opisując ich konsekwencje dla bezpieczeństwa żywności oraz dla systemów rolno-spożywczych.

Bezpieczeństwo żywności jest podstawą systemów rolno-spożywczych, a wszystkie podmioty odpowiedzialne za bezpieczeństwo żywności muszą dotrzymywać kroku trwającym przemianom, przygotowując się jednocześnie do radzenia sobie z potencjalnymi zagrożeniami, zakłóceniami i wyzwaniami, które mogą się pojawić. Prognozowanie w zakresie bezpieczeństwa żywności ułatwia proaktywną identyfikację czynników i powiązanych trendów, zarówno w obrębie systemów rolno-spożywczych, jak i poza nimi. Czynniki te mają wpływ na bezpieczeństwo żywności, a zatem również na zdrowie konsumentów, gospodarkę krajową i handel międzynarodowy. Wczesna identyfikacja oraz ocena czynników i trendów sprzyja planowaniu strategicznemu. Umożliwia również wykorzystanie pojawiających się możliwości i sprostanie wyzwaniom w zakresie bezpieczeństwa żywności.

W publikacji FAO przedstawiono przegląd najważniejszych globalnych czynników i trendów, opisując ich wpływ na bezpieczeństwo żywności oraz, poprzez ekstrapolację, na systemy rolno-spożywcze. Czynniki i trendy, o których mowa, to między innymi zmiana klimatu, zmiany zachowań i preferencji konsumentów, nowe źródła żywności i systemy produkcji, postęp technologiczny, gospodarka o obiegu zamkniętym, a także oszustwa żywnościowe.

Nowa prognoza FAO skierowana jest do szerokiego grona odbiorców - decydentów, środowisk akademickich, przedsiębiorców branży spożywczej, sektora prywatnego i konsumentów. 

Z uwagi na dynamiczne zmiany naszej rzeczywistości ostatnia publikacja FAO w pewnym sensie już traci na aktualności i wymaga rewizji pod kątem oceny wpływu nowego czynnika jaki pojawił się w regionie Europy 24 lutego 2022 roku. 
Więcej analiz na temat zagrożeń dla bezpieczeństwa żywności i zrównoważonych systemów żywnościowych, spowodowanych wojną, można znaleźć na oficjalnej stronie FAO. 

{"register":{"columns":[]}}