W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Instytucje UE

Pracownicy Inspekcji zaangażowani są w prace następujących ciał pomocniczych instytucji Unii Europejskiej:

Komitety i grupy ekspertów Komisji Europejskiej do spraw:

  • systemów RASFF (Krajowy System Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznej Żywności i Paszach) i AAC (System Współpracy Administracyjnej w zakresie kontroli żywności),
  • monitorowania wody w mięsie drobiowym,
  • aromatyzowanych produktów sektora wina,
  • napojów spirytusowych,
  • polityki jakości produktów rolnych,
  • Wspólnej Organizacji Rynków Rolnych - produkty zwierzęce, uprawy polowe i oliwa z oliwek, wino,
  • Komitet Regulacyjny do spraw produkcji ekologicznej,
  • Stały Komitet do spraw roślin, zwierząt, żywności i pasz - ogólne prawo żywnościowe,
  • Centrum wiedzy na temat jakości i zafałszowań żywności, Wspólnego Centrum Badawczego (Joint Research Centre) Komisji Europejskiej.

Grupy Robocze Rady Unii Europejskiej do spraw:

  • Kodeksu Żywnościowego,
  • horyzontalnych kwestii rolnych - nieuczciwe praktyki handlowe,
  • jakości środków spożywczych - oznaczenia geograficzne i  nazwy pochodzenia, rolnictwo ekologiczne, zaświadczenia o charakterze specjalnym,
  • produktów rolnych - oliwa z oliwek, owoce i warzywa, rośliny uprawne,
  • win i alkoholi,
  • rolnych - etykietowanie przetworzonych produktów rolnych,
  • koordynacji - FAO, OECD, EKG/ONZ,
  • środków spożywczych.