W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Półmetek polskiej prezydencji w Radzie UE: podsumowanie działań GIJHARS i plany na przyszłość.

04.04.2025

Trzy miesiące polskiej prezydencji w Radzie Unii Europejskiej za nami – to dobry moment, by przyjrzeć się pierwszym efektom i wyzwaniom, jakie przyniosło to wyjątkowe zadanie.

Logo polskiej Prezydencji 2025 - czerwono-niebieski duży napis EU z przenikającym symbolem flagi polskiej, poniżej widoczny czerwono-niebieski tekst POLAND25.EU.

Był to szczególnie wymagający czas dla Głównego Inspektoratu Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych, który odpowiada w Polsce za współpracę z organizacjami międzynarodowymi działającymi na rzecz standaryzacji żywności.

Działania GIJHARS…

GIJHARS pełni wiodącą rolę w kraju w ramach Grupy Roboczej Rady UE do spraw Międzynarodowych Kwestii Żywnościowych i Rolnych (GR F.22). W czasie polskiej prezydencji szczególnie angażował się w prace związane z Kodeksem Żywnościowym, mające kluczowe znaczenie dla standardów bezpieczeństwa i jakości żywności na arenie międzynarodowej. Zadaniem polskiej prezydencji było przygotowanie Unii Europejskiej i jej państw członkowskich do efektywnego reprezentowania jej interesów na globalnym forum, jakim jest Komisja Kodeksu Żywnościowego FAO/WHO. Oznaczało to wypracowywanie wspólnych strategii i stanowisk UE do wielu dokumentów standaryzacyjnych opracowywanych w pierwszym kwartale roku. Dzięki tym działaniom UE miała możliwość wpływania na kształt opracowywanych międzynarodowych regulacji dotyczących bezpieczeństwa żywności, jakości produktów rolno-spożywczych oraz uczciwych praktyk w handlu żywnością.

… zagranicą

Kluczowe działania polskiej prezydencji z GIJHARS obejmowały przygotowanie i prowadzenie posiedzenia, które miało na celu opracowanie strategii Unii Europejskiej w zakresie współpracy z Komisją Kodeksu Żywnościowego na 2025 rok. Zorganizowano i poprowadzono również trzy spotkania w Brukseli, które miały charakter przygotowawczy do sesji dwóch komitetów Komisji Kodeksu Żywnościowego FAO/WHO. Wspominane posiedzenia Grupy Roboczej Rady UE dotyczyły tematyki świeżych owoców i warzyw, w tym opracowania nowej normy na świeże daktyle, oraz substancji dodatkowych do żywności, obejmującej między innymi prace nad projektem normy dla drożdży piekarskich. Ponadto eksperci z GIJHARS koordynowali stanowiska UE oraz jej państw członkowskich podczas dwóch sesji kodeksowych na miejscu „on the spot” oraz reprezentowali stanowiska państw członkowskich UE podczas obrad plenarnych komitetów w Meksyku oraz Korei Południowej.

… i w kraju

Na poziomie krajowym GIJHARS również nie zwalniał tempa. W lutym w Warszawie odbyło się seminarium „Bezpieczeństwo, Europo! – Rola Komisji Kodeksu Żywnościowego FAO/WHO w zapewnieniu bezpieczeństwa żywności a prezydencja Polski w UE”, skierowane do uczniów szkół rolniczych nadzorowanych przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Spotkanie cieszyło się dużym zainteresowaniem i przybliżyło młodzieży znaczenie współpracy międzynarodowej w zapewnianiu bezpieczeństwa żywności oraz rolę Polski jako prezydencji w Radzie UE.  Więziło w nim udział blisko 60 uczniów z 4 województw. Transmisję online śledziło około 210 osób. Link do transmisji: https://www.youtube.com/live/AHmTjsugFbw?si=GrXAGeX8MdcHvsKa

W marcu w Łosiowie (woj. Opolskie) Wojewódzki Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych w Opolu, wraz z Opolskim Ośrodkiem Doradztwa Rolniczego, zorganizował konferencję „Wino bez tajemnic” – wydarzenie pod patronatem polskiej prezydencji dla producentów win, właścicieli winnic i sprzedawców. Spotkanie umożliwiło wymianę doświadczeń, omówienie regulacji prawnych dotyczących rynku wina oraz przyszłości sektora winiarskiego w kontekście przepisów unijnych. W wydarzeniu udział wzięło blisko 80 uczestników. Konferencję online śledziło około 2 800 osób. Link do transmisji: https://www.youtube.com/live/7NYG2eCtx0g?si=hegoBKcvIn858ZnS

Kolejne kroki – plany na najbliższe miesiące

Pierwsza połowa prezydencji pokazała, że Polska aktywnie kształtuje międzynarodowe standardy bezpieczeństwa i jakości żywności. Kolejne miesiące to szansa na dalsze wzmacnianie tej pozycji i kontynuację kluczowych działań na rzecz sektora rolno-spożywczego. Eksperci z GIJHARS przygotowują się do kolejnych 4 sesji komitetów Komisji Kodeksu Żywnościowego FAO/WHO, które odbędą się w drugim kwartale 2025 r. Spotkania będą dotyczyć takich tematów jak metody analizy i próbkobrania, normy dla zbóż i roślin strączkowych, zasady i procedury pracy Komisji Kodeksu Żywnościowego oraz zanieczyszczenia żywności. Wspomniane sesje zostaną poprzedzone trzema spotkaniami Grupy Roboczej Rady UE do spraw Międzynarodowych Kwestii Żywnościowych i Rolnych w Brukseli.

W planie polskiej prezydencji z GIJHARS są również wydarzenia z okazji Międzynarodowego Dnia Bezpieczeństwa Żywności 2025 - odbywające się nie tylko w Polsce, ale i Brukseli, o których szczegółowo będzie można przeczytać niebawem na naszej stronie internetowej.

Zachęcamy zatem do śledzenia naszych aktualności, aby być na bieżąco z nadchodzącymi wydarzeniami!

(opr. jmsz)

Zdjęcia (5)

{"register":{"columns":[]}}