W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Polska reprezentowana przez ekspertów IJHARS na forum OECD w Maroku. Wspólne standardy dla owoców i warzyw.

01.12.2025

Maroko stało się w ostatnich dniach centrum rozmów o jakości i standardach w handlu owocami i warzywami. Podczas 19. Spotkania Szefów Krajowych Służb Kontrolnych Systemu OECD Stosowania Międzynarodowych Norm dla Świeżych Owoców i Warzyw w Agadirze eksperci z całego świata dyskutowali o ujednoliceniu norm, certyfikacji i wyzwaniach dla globalnego rynku produktów świeżych. Polskę reprezentowały Anna Wolska i Katarzyna Trojnar z IJHARS, aktywnie uczestnicząc w pracach nad nowymi strategiami i wytycznymi.

Grupa ludzi na scenie pozuje do zdjęcia.

W dniach 25-27 listopada 2025 roku odbyło się 19 Spotkanie Szefówó Krajowych Służb Kontorlnych Systemu OECD w Maroku. Gospodarzem spotkania była organizacja Morocco Foodex (marokańska organizacja ds. kontroli i koordynacji eksportu żywności). Eksperci i przedstawiciele instytucji z Afryki, Europy i innych części świata rozmawiali o wzmocnieniu  oraz ujednoliceniu stosowania norm handlowych, wymieniając doświadczenia w zakresie kontroli jakości i certyfikacji świeżych owoców  i warzyw w różnych państwach.

Szczególną uwagę poświęcono Afryce,  omawiając między innymi szanse i wyzwania dla handlu owocami i warzywami uprawianymi na tym kontynencie. Organizatorzy zaprezentowali sektor świeżych owoców i warzyw w Maroku,  w tym metody uprawy oraz przygotowania do sprzedaży w pakowniach pomidorów i owoców cytrusowych.

W dniu 28 listopada br. delegatki z IJHARS reprezentowały Polskę na 84. Posiedzeniu Plenarnym Systemu OECD Stosowania Międzynarodowych Norm dla Owoców i Warzyw, które odbyło się w Agadirze po spotkaniu szefów inspekcji.

Najważniejsze punkty agendy omawiane na posiedzeniu plenarnym dotyczyły:

  • omówienia zmienionego planu strategicznego Systemu OECD;
  • rewizji Przewodnika dotyczącego kontroli zgodności owoców i warzyw;
  • przedstawienia raportów z wzajemnej oceny dotyczącej systemu kontroli jakości owoców i warzyw (tzw. Peer Review) w Niemczech i we Włoszech;
  • propozycji opracowania strategii budowania potencjału dla Systemu OECD;
  • prac nad broszurami interpretacyjnymi dla: brokułów, kalafiora, owoców cytrusowych, cukinii, słodkich ziemniaków, małych owoców oraz aktualizacji listy priorytetów przyszłych prac;
  • projektu strategii komunikacyjnej w ramach Systemu OECD;
  • nowego programu prac i budżetu.

Zdjęcia (6)

{"register":{"columns":[]}}