Polska reprezentowana przez ekspertów IJHARS na forum OECD w Maroku. Wspólne standardy dla owoców i warzyw.
01.12.2025
Maroko stało się w ostatnich dniach centrum rozmów o jakości i standardach w handlu owocami i warzywami. Podczas 19. Spotkania Szefów Krajowych Służb Kontrolnych Systemu OECD Stosowania Międzynarodowych Norm dla Świeżych Owoców i Warzyw w Agadirze eksperci z całego świata dyskutowali o ujednoliceniu norm, certyfikacji i wyzwaniach dla globalnego rynku produktów świeżych. Polskę reprezentowały Anna Wolska i Katarzyna Trojnar z IJHARS, aktywnie uczestnicząc w pracach nad nowymi strategiami i wytycznymi.
W dniach 25-27 listopada 2025 roku odbyło się 19 Spotkanie Szefówó Krajowych Służb Kontorlnych Systemu OECD w Maroku. Gospodarzem spotkania była organizacja Morocco Foodex (marokańska organizacja ds. kontroli i koordynacji eksportu żywności). Eksperci i przedstawiciele instytucji z Afryki, Europy i innych części świata rozmawiali o wzmocnieniu oraz ujednoliceniu stosowania norm handlowych, wymieniając doświadczenia w zakresie kontroli jakości i certyfikacji świeżych owoców i warzyw w różnych państwach.
Szczególną uwagę poświęcono Afryce, omawiając między innymi szanse i wyzwania dla handlu owocami i warzywami uprawianymi na tym kontynencie. Organizatorzy zaprezentowali sektor świeżych owoców i warzyw w Maroku, w tym metody uprawy oraz przygotowania do sprzedaży w pakowniach pomidorów i owoców cytrusowych.
W dniu 28 listopada br. delegatki z IJHARS reprezentowały Polskę na 84. Posiedzeniu Plenarnym Systemu OECD Stosowania Międzynarodowych Norm dla Owoców i Warzyw, które odbyło się w Agadirze po spotkaniu szefów inspekcji.
Najważniejsze punkty agendy omawiane na posiedzeniu plenarnym dotyczyły:
- omówienia zmienionego planu strategicznego Systemu OECD;
- rewizji Przewodnika dotyczącego kontroli zgodności owoców i warzyw;
- przedstawienia raportów z wzajemnej oceny dotyczącej systemu kontroli jakości owoców i warzyw (tzw. Peer Review) w Niemczech i we Włoszech;
- propozycji opracowania strategii budowania potencjału dla Systemu OECD;
- prac nad broszurami interpretacyjnymi dla: brokułów, kalafiora, owoców cytrusowych, cukinii, słodkich ziemniaków, małych owoców oraz aktualizacji listy priorytetów przyszłych prac;
- projektu strategii komunikacyjnej w ramach Systemu OECD;
- nowego programu prac i budżetu.