W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Spotkania kodeksowe na początku 2021 roku

19.03.2021

Komisja Kodeksu Żywnościowego FAO/WHO zanotowała w 2020 roku istotne spowolnienie prac, spowodowane koniecznością uzgodnienia odstępstw od istniejących procedur w celu kontynuowania pracy bez możliwości fizycznych spotkań.

Na zdjęciu w tle są dwie głowy krów, które jedzą siano.
Informacje w języku angielskim: Webinar 8 April 2021, 9:30-11:30 EDT, 15:30-17:30 CET, English, French and Spanish. Task Force on Antimicrobial Resistance, Code of Practice to Minimize and Contain Foodborne AMR.
Na górze zdjęcia na paski znajdują się logotypy: FAO, WHO, Codex Alimentarius.

Od początku 2021 r. przyjęto ambitny harmonogram spotkań obejmujący nie tylko posiedzenia zaplanowane w 2021 roku, ale też część spośród sesji i innych wydarzeń odwołanych w 2020 roku. 
W lutym 2021 roku odbyła się z sukcesem sesja Komitetu KKŻ do spraw Zasad Ogólnych.
W najbliższym czasie zaplanowano szereg następujących spotkań dodatkowych:

  • 16 marca – webinarium na temat działań FAO i WHO w celu wsparcia monitoringu i nadzoru nad opornością na leki przeciwdrobnoustrojowe (AMR) związanej z produkcją żywności;
  • 17 marca - webinarium na temat oceny ryzyka JECFA (JECFA - zespół ekspertów FAO i WHO ds. oceny ryzyka dla zanieczyszczeń żywności, dodatków do żywności i pozostałości leków weterynaryjnych w żywności) dla zanieczyszczeń czekolady i produktów kakaowych kadmem; 
  • 23 marca – posiedzenie fizycznej grupy roboczej KKŻ do spraw równoważności krajowych systemów kontroli żywności;
  • 25 marca – webinarium na temat dobrowolnych systemów oceny przez stronę trzecią;
  • 8 kwietnia – webinarium na temat prac Międzyrządowej Grupy Zadaniowej do spraw AMR w zakresie rewizji Kodeksu praktyki w celu przeciwdziałania AMR.

Pod koniec kwietnia odbędzie się sesja Komitetu do spraw Ziół i Przypraw Kulinarnych. 
Szczegółowe informacje o sesjach Komitetów KKŻ FAO/WHO można znaleźć tu.
Zainteresowanych udziałem w zbliżających się spotkaniach zapraszamy do zgłaszania się do Punktu Kontaktowego Komisji Kodeksu Żywnościowego kodeks@ijhars.gov.pl

{"register":{"columns":[]}}