W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Sprawa tlenku etylenu (ETO) w żywności

25.11.2021

Zorganizowane przez Komisję Europejską spotkanie w sprawie tlenku etylenu (ETO) w żywności odbyło się 4 października 2021 r.

Na zdjęciu znajdują się szklane próbówki, menzurki w których jest przeźroczysty płyn.

W trakcie spotkania Komisja odniosła się do konkluzji z posiedzenia koordynatorów kryzysowych z 13 lipca 2021 r. w sprawie zharmonizowanego podejścia do postępowania w przypadku stwierdzenia tlenku etylenu w mączce chleba świętojańskiego (E410) stosowanej jako substancja dodatkowa do żywności w produkcji lodów. 
Na wniosek Państw Członkowskich UE, po spotkaniu, Komisja udostępniła do publicznej wiadomości uzasadnienie prawne dotyczące wniosków w sprawie ogólnounijnego podejścia do działań w odniesieniu do zanieczyszczonej ETO mączki chleba świętojańskiego.
Szczegółowe informacje dostępne są na stronie internetowej Głównego Inspektoratu Sanitarnego.

{"register":{"columns":[]}}