Wigilijny klasyk bez tajemnic - IJHARS o wynikach przedświątecznej kontroli karpia dostępnego w sprzedaży detalicznej.
20.12.2025
Rzetelna informacja dla konsumentów i pełna identyfikowalność produktów - to główne cele przedświątecznej kontroli jakości handlowej karpia dostępnego w sprzedaży, przeprowadzonej przez Inspekcję Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych. Większość skontrolowanych partii spełniała wymagania, w części przypadków stwierdzono uchybienia w oznakowaniu produktów.
W okresie poprzedzającym święta Bożego Narodzenia, inspektorzy IJHARS w Warszawie, Bydgoszczy, Olsztynie, Szczecinie i Opolu skontrolowali jakości handlową karpia oferowanego w sprzedaży detalicznej. Kontrolą objęto 8 punktów sprzedaży, w których sprawdzono łącznie 15 partii karpia, zarówno całej ryby, jak i jej elementów (płat, filet, dzwonko) o łącznej masie ponad 121 kg.
Kontrolowano w szczególności prawidłowość i rzetelności oznakowania oraz identyfikowalności produktów. Kontrolerzy zakwestionowali oznakowanie co 3 partii. Nieprawidłowości dotyczyły braku w miejscu dostępnym bezpośrednio konsumentowi informacji o metodzie produkcji, obszarze, na którym ryba została wyhodowana, nazwie systematycznej ryby lub rzetelnego oznaczenia producenta. Wszystkie kontrolowane produkty były oznakowane w języku polskim, prawidłowo zastosowano oznaczenie artykułu jako „Produkt polski”.
Nie stwierdzono również nieprawidłowości w zakresie identyfikowalności sprzedawanych ryb – kontrolowani przedsiębiorcy posiadali komplet dokumentów handlowych. W wyniku weryfikacji dokumentów nie stwierdzono naruszeń dotyczących nierzetelnego podawania państwa pochodzenia. Kontrolowani okazali dokumentację zakupową odnośnie sprawdzanych partii ryb. W toku kontroli nie stwierdzono wprowadzania do obrotu produktów po upływie daty minimalnej trwałości lub terminu przydatności do spożycia. Nie stwierdzono również nieprawidłowości w zakresie sposobu i warunków przechowywania kontrolowanej żywności.
Na etapie kontroli nie zastosowano sankcji. Wobec 3 podmiotów zostaną wszczęte postępowania administracyjne w przedmiocie ukarania z tytułu nieprawidłowego oznakowania produktów.
Konsumencie pamiętaj, ważne jest pochodzenie ryby oraz sposób jej sprzedaży. Informacja o kraju pochodzenia, producencie powinna być udostępniona konsumentowi w miejscu, gdzie dokonuje jej zakupu. Karp przechowywany w odpowiedniej temperaturze, pochodzący od sprawdzonego producenta z pewnością będzie smaczniejszy.